HomeHL-9Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης διδάσκει την αξία της συνεργασίας

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης διδάσκει την αξία της συνεργασίας

Ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη συναυλία υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης δίνει απόψε, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Βασική του Αγίου Μάρκου (20.30), υπό την διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου κ. Μίλτου Λογιάδη. Οκτώ μήνες μετά την πρώτη της συναυλία, τον περασμένο Μάιο, ο κ. Λογιάδης και ο εξάρχων της ορχήστρας, κορυφαίος βιολονίστας κ. Δημήτρης Χανδράκης μιλούν για το συγκεκριμένο εγχείρημα, τους στόχους και τις προοπτικές του και τονίζουν αμφότεροι ότι η βασική τους επιθυμία ευθύς – εξαρχής ήταν να μάθουν στα παιδιά την αξία της συνεργασίας.

–           Κύριε Λογιάδη για ποιο λόγο αποφασίσατε να βοηθήσετε στην δημιουργία Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων στην Κρήτη;

«Κατ΄ αρχήν και οι δυο μου γονείς γεννήθηκαν στο Ηράκλειο κι έτσι νιώθω κι εγώ Ηρακλειώτης. Όταν μίλησα λοιπόν με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Αριστέα Πλεύρη και τον Πρόεδρο της ΔΗΚΕΗ κ. Γιώργο Τσαγκαράκη και μου είπαν τις σκέψεις τους, συμφώνησα αμέσως να βοηθήσω αφιλοκερδώς, διότι το θεώρησα υποχρέωσή μου. Όχι μόνο λόγω  της καταγωγής μου αλλά και επειδή είναι πεποίθησή μου ότι όταν μπορούμε,  οφείλουμε να βοηθάμε τέτοιες προσπάθειες, ειδικά σε καιρούς κρίσης».

–           Ποια ήταν τα βήματα για να φτάσουμε στην δημιουργία της Ορχήστρας;

«Μετά την αρχική μου επικοινωνία με τους ανθρώπους του Δήμου Ηρακλείου, τους εξήγησα ότι για να προχωρήσει το εγχείρημα θα χρειαζόταν εξαιρετικούς εκπαιδευτές, οι οποίοι θα κάνουν μάθημα στα παιδιά. Ξεκινώντας από τον Δημήτρη Χανδράκη βρήκαμε ανθρώπους με μεγάλη ορχηστρική εμπειρία . Είναι διαφορετικό, ξέρετε,  να κάνεις μάθημα σε ωδείο και διαφορετικό σε ορχήστρα.  Χρειαζόμασταν μουσικούς που να έχουν παίξει πολλά χρόνια σε ορχήστρες. Οι εκπαιδευτές που κάνουν μάθημα στα παιδιά διαθέτουν όλοι εμπειρίες από την συμμετοχή τους στην Κρατική Ορχήστρα. Από τη στιγμή που καταλήξαμε και στους εκπαιδευτές, τα πράγματα απλοποιήθηκαν,  διότι παιδιά με ταλέντο υπήρχαν, αυτό ήταν δεδομένο».

–           Ποιος είναι ο ουσιαστικός στόχος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κρήτης;

«Να μάθουν τα παιδιά να λειτουργούν συλλογικά και συνεργάζονται.  Δουλεύουμε σοβαρά και οργανωμένα και επιδιώκουμε να δώσουμε στους μουσικούς μας τις βάσεις για να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα, εφόσον το επιθυμούν. Θέλουμε, δηλαδή, να βγάλουμε μέσα από την Ορχήστρα επαγγελματίες μουσικούς με ορχηστρική παιδεία, κάτι που κατά τη γνώμη μου λείπει από την Ελλάδα. Δεν στοχεύουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Χτίζουμε μεθοδικά έναν θεσμό,  του οποίου την λειτουργία θεωρώ πρότυπη,  που ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη του Ηρακλείου και την Κρήτη συνολικά.

Πάνω από όλα όμως, όπως ας είπα ήδη, μας ενδιαφέρει το κομμάτι της ουσιαστικής παιδείας που αποκομίζουν οι μαθητές. Ακόμα κι αν τελικά ακολουθήσουν άλλο δρόμο στην ζωή τους, μέσα από την παρουσία τους στην Ορχήστρα, θα έχουν μάθει την αξία της συνεργασίας».

–           Τι θα ακούσουν κ. Λογιάδη όσοι έρθουν απόψε στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου:

«Θα ακούσουν υπέροχες Χριστουγεννιάτικες μελωδίες  από συνθέτες όπως ο Μπάχ, ο Χέντελ και άλλοι».

Ο κ. Χανδράκης από την πλευρά του, προσέθεσε σε όσα ανέφερε ο κ. Λογιάδης: «Είμαι χαρούμενος για την συμμετοχή μου στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης, διότι έρχομαι σε επαφή με ταλαντούχα νέα παιδιά και μου δίνεται η ευκαιρία να τους διδάξω  πώς να συνεργάζονται και να συνυπάρχουν, πώς να αξιολογούν το “εμείς” πάνω από “εγώ”. Πρόκειται για ένα μάθημα πολύτιμο, όχι μόνο όσον αφορά την μουσική αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής».

Διαφήμιση
Διαφήμιση