HomeΚΟΣΜΟΣΚαθηγητές του Χάρβαρντ εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» για την ψυχική ισορροπία του Τραμπ

Καθηγητές του Χάρβαρντ εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» για την ψυχική ισορροπία του Τραμπ

«Μήπως δεν είναι κατάλληλος για πρόεδρος;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τρεις κορυφαίοι καθηγητές ψυχιατρικής έγραψαν επιστολή στον Μπαράκ Ομπάμα για να εκφράσουν τις «σοβαρές τους ανησυχίες» για την ψυχική ισορροπία του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, οι γιατροί απ’ την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια τον καλούν να διατάξει μια «πλήρη ιατρική και νευροψυχιατρική αξιολόγηση» του νεοεκλεγέντος προέδρου, προτού αυτός αναλάβει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Οι γιατροί λένε ότι δεν μπορούν να εικοτολογήσουν όσον αφορά στη διάγνωση, αλλά «το πομπώδες ύφος, η παρορμητικότητα κι η υπερευαισθησία στην κριτική» του Τραμπ τους κάνει να πιστεύουν ότι δεν κάνει για το αξίωμα.

«Τα επαγγελματικά μας στάνταρ δεν μας επιτρέπουν να αποτολμήσουμε μια διάγνωση για ένα δημόσιο πρόσωπο, το οποίο δεν έχουμε αξιολογήσει προσωπικά», γράφει η επιστολή, την οποία υπογράφουν οι Judith Herman, Nanette Gartrell and Dee Mosbacher, και την οποία δημοσιεύει η Huffington Post.

«Ωστόσο, τα ευρέως αναφερθέντα συμπτώματά του ψυχικής ανισορροπίας -περιλαμβανομένου του πομπώδους ύφους, της παρορμητικότητας, της υπερευαισθησίας σε προσβολές ή κριτική και μια προφανής ανικανότητα να διαχωρίσει μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας – μας οδηγούν στο να αμφισβητούμε την ικανότητά του να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες του αξιώματος.»

Τον περασμένο Αύγουστο ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα αμφισβήτησε την κρίση και το ταμπεραμέντο του Τραμπ, αποκαλώντας τον «ακατάλληλο για πρόεδρο».

Σύμφωνα με την Ένωση Αμερικανών Ψυχιάτρων (APA) υπάρχουν εννέα κριτήρια για τη «ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας» – με την οποία διαγιγνώσκεται ένα άτομο εφόσον πληροί τουλάχιστον τα πέντε εξ’ αυτών.

Πρόκειται για μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα διάχυτο μοτίβο μεγαλείου (στην φαντασία ή στη συμπεριφορά), την ανάγκη για θαυμασμό και την έλλειψη ενσυναίσθησης, ένα βαθιά ριζωμένο, χρόνιο μοντέλο συμπεριφοράς που εκδηλώνεται ως μια άκαμπτη αντίδραση σε ένα ευρύ φάσμα προσωπικών και κοινωνικών καταστάσεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κορυφαίοι ψυχίατροι ασχολούνται με το κατά πόσον ο Τραμπ είναι κατάλληλος για πρόεδρος.

Τον περασμένο Ιούνιο το περιοδικό Τhe Atlantic δημοσίευσε τα ευρήματα ενός ψυχολόγου, σύμφωνα με τον οποίο «ο Τραμπ πάσχει από ναρκισσισμό, αλαζονεία και έλλειψη ευγένειας.»

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το αξίωμα του προέδρου έχει κάνει πολλούς να αμφισβητούν το κατά πόσον είναι διπλωματικά κατάλληλος γι’ αυτό.

Ο εκκεντρικός μεγιστάνας συχνά αναρτά στο Twitter προκλητικά μηνύματα κατά των αντιπάλων του, σπάζοντας συχνά το πρωτόκολλο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το Σάββατο κατηγόρησε την Κίνα ότι «κλέβει» μ’ ένα tweet που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου.

Βάσει των κανόνων της Ένωσης Αμερικανών Ψυχιάτρων τα μέλη της δεν πρέπει να προβαίνουν σε διάγνωση ατόμου που δεν έχουν εξετάσει προσωπικά.

Ο λεγόμενος «κανονισμός Goldwater» υιοθετήθηκε μετά τη μήνυση που υπέβαλε τη δεκαετία του ‘60 ο ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Μπάρι Γκολντγουότερ κατά του Περιοδικού Fact, επειδή ζήτησε από 12.000 ψυχιάτρους να εκτιμήσουν κατά πόσον ήταν «κατάλληλος ψυχολογικά» για να αναλάβει καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ – 1.189 απάντησαν «όχι».

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση