HomeHL-GreeceΤσακαλώτος: Λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές για τις εφάπαξ παροχές

Τσακαλώτος: Λάθος που δεν ενημερώσαμε τους δανειστές για τις εφάπαξ παροχές

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού Spiegel

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αναφέρεται ότι σε συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε συγγνώμη που η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει τους δανειστές για τις παροχές που ανακοίνωσε μονομερώς ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Spiegel ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι ήταν λάθος που δεν είχαν ενημερώσει τους πιστωτές και ζήτησε συγγνώμη, αναφέρεται σε ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού με τίτλο «Η Ελλάδα παραδέχεται επικοινωνιακά λάθη».

Όπως αναφέρει το Spiegel, αυτά ειπώθηκαν σε πρωινή συνάντηση της Παρασκευής, όπως επιβεβαιώνουν στο περιοδικό πολλοί συμμετέχοντες.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να είπε ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να παίρνει τέτοιες αποφάσεις αλλά παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος που δεν είχαν ενημερώσει τους πιστωτές. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών απέδωσε το λάθος σε έλλειψη επικοινωνίας και εξήγησε ότι ήταν μία απόφαση που έπρεπε να ληφθεί γρήγορα.

tsakalotos-spiegel-2

Τσακαλώτος: Δεν είχαμε χρόνο για διαβούλευση…

Πριν από λίγη ώρα, με δήλωσή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνει, ουσιαστικά, το δημοσίευμα του Spiegel, λέγοντας: «Είπα ότι πάντα είναι καλή η διαβούλευση, αλλά δεν είχαμε χρόνο γιατί τα λεφτά έπρεπε να τα ξοδέψουμε φέτος για να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017 και ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά σε κάποια θέματα πρέπει να έχει μια διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει».

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Ρητορικό το ερώτημα, ρητορική και η απάντηση

Αναφορικά με το δημοσίευμα του Spiegel κύκλοι του υπουργείο Οικονομικών, τους οποίους επικαλείται η Εφημερίδα των Συντακτών,  ανέφεραν ότι ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε σε αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών ότι το πακέτο των παροχών δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, εν είδει ρητορικής ερώτησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε συνεννοηθεί από πριν με τους θεσμούς (σσ πριν τις ανακοινώσεις) και απάντησε ο ίδιος πως θα μπορούσε.

Πρόσθεσε, ωστόσο ότι υπάρχει και το λογιστικό θέμα, καθώς, όπως εξήγησε, αν αυτές οι παροχές δεν δίνονταν μέχρι το τέλος του έτους τότε η προκαλούμενη δαπάνη θα επιβάρυνε το πλεόνασμα του 2017.

Συνεργάτες Τσακαλώτου: Θα εκδοθεί ανακοίνωση

Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών έλεγαν πως θα εκδοθεί ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Διευκρίνιζαν πάντως πως το περιεχόμενο όσων ανέφερε ο κύριος Τσακαλώτος περίπου ήταν πως:

«Γενικά μία διαβούλευση πάντα είναι καλή, όμως δεν υπήρχε χρόνος, έπρεπε τα χρήματα να εκταμιευτούν τώρα για να μην επιβαρύνουν το δημοσιονομικό στόχο του 2017. Η εξαγγελία κινείται εντός της συμφωνίας με τους θεσμούς και αυτό είναι το βασικότερο. Σε κάθε περίπτωση μία κυβέρνηση πρέπει να έχει την ευχέρεια να κυβερνήσει».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση