HomeHL-GreeceΤσίπρας σε Μέρκελ: Το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα

Τσίπρας σε Μέρκελ: Το ΔΝΤ θέλει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα

Στο γεύμα εργασίας στο Βερολίνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ζήτημα αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε τις κοινές τους δηλώσεις στην καγκελαρία του Βερολίνου.

Σύμφωνα με κυβερνητικό «non paper», στο γεύμα εργασίας του κ. Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο διημείφθησαν τα εξής:

  1. Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
  2. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
  3. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
  4. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
  5. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
  6. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, η κυρία Μέρκελ είχε ξεκαθαρίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο Βερολίνο, αλλά στο Eurogroup, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε γενναίες αποφάσεις, για να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση