HomeHL-EconomyΕως 50% ο νέος γύρος μείωσης του ΕΚΑΣ

Εως 50% ο νέος γύρος μείωσης του ΕΚΑΣ

Σε 250.000 δικαιούχους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις συντάξεις Ιανουαρίου, που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τις 20 έως τις 22 Δεκεμβρίου, θα επιβληθεί το δεύτερο μεγάλο κύμα περικοπών στο ΕΚΑΣ σε 250.000 δικαιούχους. Βάσει του σχεδίου της κοινής υπουργικής απόφασης που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου οι περικοπές να επιβληθούν άμεσα, και να μην χρειαστούν αναδρομικές μειώσεις, το μαχαίρι θα πέσει στα καταβαλλόμενα ποσά και όχι στον αριθμό των δικαιούχων. Καθώς μάλιστα η δαπάνη για ΕΚΑΣ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017 είναι μειωμένη κατά 421 εκατ. ευρώ, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μειώσεις θα αγγίξουν το 50%. Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό προβλέπεται ότι οι παρεμβάσεις κατά το τρέχον έτος που οδήγησαν σε μείωση δικαιούχων, διακοπή καταβολής του επιδόματος σε χιλιάδες δικαιούχους και μείωση του καταβαλλόμενου ποσού σε άλλους επέφεραν εξοικονόμηση 165 εκατ. ευρώ. Σωρευτικά, το 2017 η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 586 εκατ. ευρώ, ήτοι εντός του νέου έτους θα κοπούν σχεδόν 421 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ενώ το 2016, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, η κυβέρνηση έπρεπε να διακόψει την καταβολή του επιδόματος σε τουλάχιστον ένα ποσοστό των λεγόμενων «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων, για το 2017 δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση. Για τον λόγο αυτό, φαίνεται πως επελέγη η λύση της αναδιάρθρωσης των ποσών, και όχι μείωση των δικαιούχων. Αλλωστε, το ΕΚΑΣ θα κοπεί σε όλους, μέχρι το τέλος του 2019.

Στην πράξη, ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο έτος θα παραμείνουν τα ίδια, θα μειωθούν οι κλίμακες των καταβαλλόμενων ποσών, που σήμερα ξεκινούν από τα 230 και φθάνουν τα 57,5 ευρώ. Οι μεγαλύτερες μειώσεις, που πιθανότατα θα αγγίξουν και το 50%, αφορούν την πρώτη κλίμακα στην οποία το καταβαλλόμενο ποσό ανέρχεται σε 230 ευρώ.

Αναλυτικά, σε σχέση με τα εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ατομικό εισόδημα από συντάξεις για την κάθε κατηγορία, μαζί με τα έσοδα από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια), δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 8.884 ευρώ τον χρόνο, ενώ αν πρόκειται για ζευγάρι συνταξιούχων τότε λαμβάνεται υπόψη το συνολικό οικογενειακό εισόδημα από σύνταξη και άλλες πηγές, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ.

Ο έλεγχος των εισοδημάτων αφορά στο έτος 2015, που σημαίνει ότι αν για οποιονδήποτε λόγο οι δικαιούχοι υπερέβησαν κάποιο από τα κριτήρια, είτε αποκλείονται είτε θα πάρουν πολύ λιγότερα μετά τη μετάπτωση σε χαμηλότερη κλίμακα και τη μείωση του ΕΚΑΣ.

Σήμερα, η πρώτη κλίμακα του ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 230 ευρώ τον μήνα, για όσους έχουν ατομικό μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές (από οποιαδήποτε αιτία) μέχρι 601,33 ευρώ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κλίμακα αυτή αναμένεται να πέσει στο 50%, ήτοι να φθάσει μετά βίας τα 115 ευρώ. Η δεύτερη κλίμακα είναι σήμερα στα 172,5 και αν μειωθεί στο μισό θα φθάσει τα 86,2 ευρώ και θα καταβάλλεται σε συνταξιούχους με εισόδημα από 601,34 ευρώ έως 626,50 ευρώ.

Στην τρίτη κλίμακα, που αφορά τους συνταξιούχους με εισόδημα από 626,51 ευρώ έως 643,33 ευρώ τον μήνα, το ΕΚΑΣ σήμερα ανέρχεται σε 115 ευρώ και πιθανότατα να προσεγγίσει τα 57,5 (-50%). Τέλος, στην τέταρτη κλίμακα των 57,5 ευρώ τον μήνα, που λαμβάνουν όσοι έχουν εισοδήματα από 643,33 ευρώ έως 664,33 ευρώ, ενδέχεται να πέσει στα 28,8 ευρώ.

Οπως συμφωνήθηκε χθες, κατά τη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου με τους επικεφαλής των θεσμών, εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθούν περισσότερες από τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους που αφορούν διοικητικά αλλά και ασφαλιστικά θέματα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του νόμου Κατρούγκαλου.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση