Αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους εμφανίσθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, εστίασε ιδιαίτερα στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα και μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, λέγοντας ότι η επιμονή του Ταμείου είναι αντιδημοκρατική.

Όπως είπε, κανένα κοινοβούλιο δεν μπορεί να ψηφίσει μέτρα για τρία χρόνια μετά, ενώ σημείωσε ότι είναι προτιμότερο το ΔΝΤ να πιέζει προς του ευρωπαϊκούς θεσμούς για μικρότερα πλεονάσματα.

Ο κ.Τσίπρας έκανε εκτενείς αναφορές στο συνολικό πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής και ειδικότερα, αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Όπως είπε, συμφωνήθηκε δέσμη μέτρων που θα ενισχύσουν την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρώπη για την ανάσχεση των ροών και την καλύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ακολούθως, προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο για την επίλυσή του, και μάλιστα σε μια καθόλου εύκολη συγκυρία, κατά την οποία οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας κλιμακώνονται και φθάνουν στο σημείο να γίνονται δηλώσεις που αμφισβητούν ακόμη και διεθνείς συνθήκες.

Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν υπάρξουν προσκόμματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης – αποφεύγοντας ωστόσο να πει ο,τιδήποτε για το ενδεχόμενο εκλογών στην περίπτωση που οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.

Η συνέντευξη Τσίπρα

Για μια ιδιαίτερη γεμάτη μέρα στις Βρυξέλλες, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος αρχικά στην ενημέρωση για το Κυπριακό, αλλά και τις εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και την πορεία σχετικά με το brexit.

Στο προσφυγικό ο κ.Τσίπρας επισήμανε για άλλη μια φορά το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και την ανάγκη να ανταποκριθεί η Ευρώπη στις υποχρεώσεις της. Όπως είπε εγκρίθηκε το νέο κοινό σχέδιο δράσης που συμφώνησε η Ελλάδα με την Κομισιόν. Το νέο σχέδιο ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο relocation τη μετεγκατάσταση, δηλαδή προσφύγων και μεταναστών, αλλά και την ενίσχυση των δομών στην Ελλάδα.

Για την οικονομία

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένες επισημάνσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως είπε:

-Η Ελλάδα είναι στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση.

-Η Ελλάδα έχει τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία του 2015. Είχαμε υπεραπόδοση των εσόδων ενώ η ανεργία έχει μειωθεί στο 22,5 σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ όπως πρόσθεσε, η οικονομία έχει περάσει σε φάση ανάκαμψης, παρά τις προβλέψεις. Σ΄ αυτή τη φάση που η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της, «θεωρώ ότι είναι απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης και αυτή η σταθερότητα. Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο ορισμένοι να θέλουν να επαναφέρουν το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Προγράμματα λιτότητας μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η επιμονή του ΔΝΤ για μέτρα μετά το 2019 είναι μια αντιδημοκρατική επιμονή που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξο μοντέλο προβλέψεων. Κανένα κοινοβούλιο δεν θα μπορούσε να δεχθεί τέτοιο πρόγραμμα και να ψηφίσει μέτρα για μετά από τρία χρόνια.

Αν όμως το Ταμείο είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους, θα ήταν προτιμότερο να πιέζει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι προς την Ελλάδα ώστε οι στόχοι των πλεονασμάτων να μειωθούν. Να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και κομμάτι του κοινωνικού κεκτημένου της Ευρώπης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο «μποναμάς»

Θέλω να τονίσω ότι τα έκτακτα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους και νησιώτες δεν θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, δεν έχουν καμία δημοσιονομική επίπτωση. Είναι απόφαση εφάπαξ, την πήραμε τώρα που είχαμε υπεραπόδοση έναντι στόχων. Είναι ελάχιστη υποχρέωσή μας απέναντι σε ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης. Αναμένουμε από τους θεσμούς έκθεση που θωρούμε ότι θα λέει τα αυτονόητα.

Οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό:

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει διεξοδικά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. για τον μποναμά) δεν είναι πρωτοφανές για μας. Θα σας θυμίσω ότι και τον Οκτώβριο πριν το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, πάλι, «πάγωσε» την εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων για ένα τεχνικό ζήτημα, απολύτως δευτερεύον», είπε ο κ.Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι έχει δημιουρηθεί κύμα συμπαράστασης από χώρες που λένε ότι δεν είναι συμπεριφορά αυτή απέναντι στην Ελλάδα. «Αλλοι εκτίθενται και όχι η Ελλάδα».

Αυτή την ώρα, είπε ο κ.Τσίπρας, η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο. Αφενός δεχόμαστε προσφυγικές ροές, μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό -που είναι ευρωπαϊκό ζήτημα- και σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει. Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία δεν χωράνε καπρίτσια. Όλοι στο τέλος της ημέρας θα αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για το Κυπριακό: Οφείλουμε να κρατήσουμε ανοιχτό παράθυρο ελπίδας, αλλά η περίοδος δεν είναι η καλύτερη δυνατή, υπάρχει κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας που εκφράζεται ακόμη και με αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών. Όμως και ο κ.Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης θέλουν λύση. θεωρώ ότι είναι σημαντική ευκαιρία για την ΕΕ να έχει επιτέλους και μια επιτυχία.

Γι’ αυτό ζητήσαμε από την Ευρώπη να αναλάβει ενεργό ρόλο. Η Κϋπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ, δεν είναι μια χώρα που διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Καταθέσαμε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο αναγχρονιστικό πλαίσιο των εγγυήσεων και της απαίτησης παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

Η λύση αφορά την Ευρώπη την ίδια. Εγινε σαφές από όλους ότι πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για βιώσιμη λύση. Αν η Τουρκία μείνει στην αδιαλλαξία, είναι κάτι που πραγματικά το απευχόμαστε.

Protothema.gr

Διαφήμιση