HomeHL-CultureΠατημασιές 3,6 εκατ. ετών αποδεικνύουν την απιστία των αρσενικών προγόνων μας;

Πατημασιές 3,6 εκατ. ετών αποδεικνύουν την απιστία των αρσενικών προγόνων μας;

Τι δείχνουν νέα ευρήματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήπως, τελικά, η απιστία είναι στο DNA του ανθρώπου ή απλά πρόκειται για σύμπτωση; Ευρήματα αποδεικνύουν πως οι αρσενικοί προγονοί μας είχαν περισσότερο από ένα ταίρι κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου.

Πατημασίες που φαίνεται να άνηκαν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σε ομάδα προϊστορικών ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν πριν από 3,6 εκατομμύρια χρόνια, ήρθαν στο φως στην Τανζανία, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις σχετικά με την απιστία.

Όπως αναφέρει η έρευνα, οι πατημασιές ανήκουν σε 5 προγόνους μας, πιθανότατα Αυστραλοπιθήκους, οι οποίοι περπάτησαν πάνω σε υγρή στάχτη μετά από την έκρηξη κάποιου ηφαίστειου, με αποτέλεσμα να μείνουν ανεξίτηλες στο πέρασμα των αιώνων.

Αυτό που τονίζεται στην έρευνα είναι ότι οι πέντε προγονοί μας δεν ήταν τυχαίοι, καθώς επρόκειτο για έναν αρσενικό και πολλά θηλυκά, που όπως εξηγεί ήταν «σύντροφοί» του. Οι Αυστραλοπίθηκοι διένυσαν μια απόσταση 30 μέτρων πάνω στην υγρή στάχτη, που με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε πέτρα.

Οι 13 πατημασιές ανακαλύφθηκαν στην περιοχή Laetoli της Τανζανίας, από μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα αποτυπώματα ανήκουν στο ίδιο είδος πιθήκου με αυτό της πασίγνωστης «Λούσι» που έχει χαρακτηριστεί από τους μελετητές ως «η μητέρα του συγχρόνου ανθρώπου».

Ο καθηγητής Giorgio Manzi, επικεφαλής της έρευνας αναφέρει πως «το γεγονός αποτελεί απόδειξη ότι από πολύ νωρίς, ακόμη και οι πρόγονοί μας, κινούνταν και ζούσαν σε ομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, για να απομακρυνθούν από την περιοχή μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου. Ωστόσο, εδώ υπάρχει και κάτι άλλο.»

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά αποτυπώματα. «Οι πατημασιές ενός εκ των προγόνων είναι εξαιρετικά μεγαλύτερη απ’ οποιουδήποτε άλλου στην ομάδα, υποδηλώνοντας ότι επρόκειτο για ένα αρσενικό του είδους. Για την ακρίβεια η πατημασιά των 165 εκατοστών τον κάνει τον μεγαλύτερο Αυστραλοπίθηκο, που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής», εξήγησε ο καθηγητής.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να αναιρέσουν παλαιότερα, καθώς από τις έρευνες του παρελθόντος και μελέτες, που είχαν πραγματοποιηθεί το 2003 για τους Αυστραλοπίθηκους, είχε προκύψει πως είχε μία και μοναδική σύντροφο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ωστόσο, από τη νέα έρευνα προκύπτει ο αρσενικός πρόγονός μας είχε περισσότερες από μια «συντρόφους», ακόμα και την ίδια χρονική περίοδο.

News247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση