HomeHL-GreeceΑμείλικτα τα ερωτήματα των γερμανικών Αρχών: Πώς ο Αφγανός δολοφόνος το έσκασε από την Ελλάδα

Αμείλικτα τα ερωτήματα των γερμανικών Αρχών: Πώς ο Αφγανός δολοφόνος το έσκασε από την Ελλάδα

Το χρονικό μιας απίστευτης υπόθεσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πριν από τρία χρόνια στην Κέρκυρα μια πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο. Τον Μάιο του 2013, ένας ανήλικος Αφγανός επιτέθηκε στην 20χρονη φοιτήτρια Σπυριδούλα Χάιδου στην περιοχή Μουράγια της Κέρκυρας και τη χτύπησε για να της αρπάξει την τσάντα.

Ο κακοποιός αφού κατάφερε να αρπάξει ότι πολύτιμο βρήκε, δεν σταμάτησε και έριξε την κοπέλα από γκρεμό ύψος οκτώ μέτρων με στόχο να την σκοτώσει. Η άτυχη κοπέλα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με βαριές σωματικές κακώσεις και ο δράστης συνελήφθη δηλώνοντας πως είναι 17 ετών.

Ο ίδιος υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι «την πέταξα γιατί φώναζε βοήθεια. Τρόμαξα όταν είδα να πλησιάζει ένα αυτοκίνητο την ώρα που είχα πάρει την τσάντα της. Εκείνη συνέχιζε να φωνάζει και για να της κλείσω το στόμα την πέταξα στα βράχια». Επιπλέον μέσω δικηγόρου δήλωνε στους αστυνομικούς «συντετριμμένος από την πράξη του». Συμπλήρωσε δε ότι «ενήργησε υπό καθεστώς πανικού και» όπως είπε, «εάν γύριζε τον χρόνο πίσω δεν θα το ξανάκανε, έχει και εκείνος αδελφές». Ο Χουσεΐν Κ. καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση, όμως με το νόμο Παρασκευόπουλου περί αποσυμφόρησης των φυλακών αφέθηκε ελεύθερος στις 31 Οκτωβρίου του 2015 με περιοριστικούς όρους να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της μόνιμης κατοικίας του μια φορά τον μήνα.

Ο νεαρός Αφγανός αφού έκανε χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου δήλωσε μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου ήταν τυπικός μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2016 όταν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και δεν εμφανίστηκε στο Αστυνομικό τμήμα της δηλωμένης περιοχής του. Έκτοτε, η Ελληνική Αστυνομία τον αναζητούσε.

Η επανεμφάνιση του στα Μέσα δεν ήταν για καλό. Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της δολοφονίας της άτυχης Μαρία Λάντερμπεργκερ στην πόλη Φράιμπουργκ της Γερμανίας που βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια νεαρού Αφγανού προκύπτουν σημαντικά στοιχεία ότι ήταν το ίδιο άτομο που προσπάθησε να σκοτώσει την φοιτήτρια στην Κέρκυρα.

Τα γερμανικά ΜΜΕ στέκονται στο γεγονός ότι ο κακοποιός επέδειξε απίστευτη αγριότητα και ο σκοπός του ήταν να σκοτώσει. Παράλληλα στέκονται στο γεγονός ότι δεν εντοπίστηκε από τις Αρχές αφού δεν είχε λευκό ποινικό μητρώο και υπήρχαν τα δακτυλικά αποτυπώματά του, περνώντας στη Γερμανία με τις γνωστές συνέπειες. «Τα ίχνη της βίας» είναι ο τίτλος άρθρου της Süddeutsche Zeitung για τον νεαρό Αφγανό. «Χουσεΐν Κ, 17 χρονών, ασυνόδευτος ανήλικος από το Αφγανιστάν.

Έτσι παρουσίασε στη δημοσιότητα στις 3 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Φράιμπουργκ, τον φερόμενο δολοφόνο και βιαστή της Μαρίας Λάντερμπεργκερ. φοιτήτριας ιατρικής. Μιάμιση εβδομάδα μετά τη σύλληψη του, η υπόθεση αναδεικνύεται από δεξιούς κύκλους ως απόδειξη της αποτυχίας της γερμανικής πολιτικής στο προσφυγικό. Ο άντρας προφανώς δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Πριν από περίπου τρία χρόνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση δέκα χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον μιας νεαρής γυναίκας στην Ελλάδα.

H Σπυριδούλα, που έσπρωξε ο Αφγανός στον γκρεμό

Τώρα δεν είναι πλέον ανήλικος. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung η ελληνική αστυνομία συνέκρινε τα δακτυλικά αποτυπώματα των δυο περιπτώσεων και διαπίστωσε πως πρόκειται για τον ίδιο Χουσεΐν Κ. Πώς στάθηκε όμως δυνατόν να μην εντοπιστεί; Απέτυχε το σύστημα υποδοχής προσφύγων» διερωτάται η εφημερίδα και συνεχίζει λίγο πιο κάτω: «Ο νεαρός άντρας ήρθε σε μια εποχή που οι αρχές βρίσκονταν στα όριά τους. Οι ελληνικές ως συνήθως και οι γερμανικές υπό πίεση. Το φθινόπωρο του 2015 οι προσφυγικές ροές έφθασαν στο πιο υψηλό σημείο. Για το λόγο αυτό οι πρόσφυγες δεν μπορούσαν να καταγραφούν όπως προβλεπόταν».

Η SZ ωστόσο παρατηρεί: «Στην περίπτωση του Χουσεΐν τα πράγματα ήταν διαφορετικά σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτό πάρθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα και αποθηκεύτηκαν στην τράπεζα δεδομένων Eurodac. Εκεί καταχωρούνται όλοι οι αιτούντες άσυλο. Τα κράτη της ΕΕ υποχρεούνται σε αυτή τη διαδικασία ώστε να παρεμποδίζεται οι πρόσφυγες να καταγράφονται ταυτόχρονα σε περισσότερα κράτη και να καταθέτουν αιτήσεις ασύλου. Εάν υπήρχε κάποια καταχώρηση ήδη από τις ελληνικές αρχές παραμένει αδιευκρίνιστο. Το Eurodac, σύμφωνα με εκτιμήσεις παρατηρητών στην Ελλάδα, δεν ήταν πλήρως σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2013 όταν ο Αφγανός κατέθεσε αίτηση ασύλου. Οι Γερμανοί αστυνομικοί συνέκριναν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών τις τράπεζες δεδομένων της Interpol και του συστήματος Σένγκεν και δεν βρήκαν τίποτα. Για το λόγο αυτό ο νεαρός καταχωρήθηκε στην τράπεζα δεδομένων για ασυνόδευτους ανήλικους».

Το γερμανικό περιοδικό «Stern» ισχυρίζεται πως ο Αφγανός είπε ότι είναι 17 ετών, την ίδια ηλικία δηλαδή με αυτή που είχε δηλώσει στις ελληνικές αρχές τον Μάιο του 2013. «Κατά τη διάρκεια των ερευνών και με τη διαδικασία της ταυτοποίησης του DNA του δράστη η αρμόδια επιτροπή κατέθεσε σχετικό ερώτημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις ελληνικές αρχές, ωστόσο η απάντηση ήταν αρνητική. Ωστόσο είναι αμφίβολο εάν στη δίκη του δράστη στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε εξέταση DNA».

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δυσκολίες ταυτοποίησης των νεαρών προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι κατά κανόνα δεν φέρουν μαζί τους προσωπικά έγγραφα όταν φτάνουν στην Ευρώπη, με την πλειοψηφία να δηλώνει ως ημερομηνία γέννησης την 1η Ιανουαρίου.

Η τραγική κατάληξη της υπόθεσης της νεαρής Γερμανίδας φέρνει σε δυσμενή θέση την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς τα ερωτήματα που θέτουν οι γερμανικές Αρχές στη χώρας μας είναι μεν αμείλικτα, αλλά και απολύτως δικαιολογημένα, καθώς έχουν να κάνουν με το πώς είναι δυνατόν ένας τόσο επικίνδυνος κακοποιός να αποφυλακίστηκε τόσο γρήγορα και φυσικά πώς παραβίασε τους όρους αποφυλάκισής, ευρισκόμενος να διασχίζει ανενόχλητος την μισή Ευρώπη για να κατευνάσει αυτή τη φορά το δολοφονικό του ένστικτο.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση