Με σπασμωδικές κινήσεις, που στόχο έχουν να διαμορφώσουν μία στοιχειώδη γραμμή άμυνας απέναντι στην σκληρή στάση των δανειστών, αλλά και να περισώσουν το κύρος και της ίδιας της χώρας, επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τον «πάγο» που έβαλαν οι θεσμοί στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την απόφασή τους να εξετάσουν εάν το «βοήθημα» που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τους συνταξιούχους, είναι εντός του συμφωνημένου πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή, ώστε να είναι ονομαστική η αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για το «βοήθημα», σε μία κίνηση να αφοπλίσει και την αντιπολίτευση, που δείχνει έντονη διάθεση κριτικής. Η κίνηση του κ. Τσίπρα μοιάζει ως «ρελάνς» στην κίνηση του Βερολίνου, που μπορεί να τραβήξει την σύγκρουση στα άκρα, με το ενδεχόμενο των εκλογών να φαίνεται ως πιο πιθανό από ποτέ.

Η απόφαση πάντως των θεσμών να ξαναδούν το θέμα του χρέους, παρότι υπήρξε σχετική απόφαση στο πρόσφατο Eurogroup, αιφνιδίασε την κυβέρνηση, η οποία είχε εναποθέσει τις ελπίδες της στη θετική στάση και τη συμμαχία με την Κομισιόν, τον ESM και πιθανόν παρασκηνιακά με την ΕΚΤ.

Η παρέμβαση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έθεσε θέμα τήρησης των συμφωνιών και των υποχρεώσεων εκ μέρους της Ελλάδας, δεν ήταν κάτι που είχε υπολογίσει εξ αρχής το Μαξίμου. Τουναντίον, οι κυβερνώντες θεωρούσαν ότι η αντίδραση του Βερολίνου θα εξαντλούνταν στην δυσφορία ή και την ενίσχυση της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Βέβαια, δεν υπήρξε καμία σκέψη για αναθεώρηση της κυβερνητικής απόφασης. Ιδίως μετά τις «κορώνες» του πρωθυπουργού από τη Νίσυρο για το δικαίωμα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι θέλει το υπερ-πλεόνασμα.

Η πρώτη ερμηνεία της στάσης των δανειστών είναι ότι πρόκειται για μία δυναμική κίνηση εκ μέρους τους στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να πετύχουν νέες υποχωρήσεις από την πλευρά της Αθήνας.

Επειδή όμως δεν λείπουν και οι ερμηνείες ή οι φόβοι για επιδίωξη των ακραίων κύκλων των δανειστών να προκαλέσουν εκλογές, κάποιοι παράγοντες λένε ανεπισήμως ότι δεν αποκλείονται ούτε αυτές.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση