HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Πάγος» από τους δανειστές στις παροχές Τσίπρα

«Πάγος» από τους δανειστές στις παροχές Τσίπρα

Στον αέρα και η απόφαση για ελάφρυνση του χρέους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεράστια πίεση βάζουν στην ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για πάγωμα του ΦΠΆ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους από την «υπεραπόδοση των εσόδων» πρέπει να εξεταστεί αν συμβαδίζουν με τις συμφωνίες ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς.

Η ξαφνική εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μκροσκόπιο της Τρόικας για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ό,τι έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM κι από εκεί και πέρα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι εξαγγελίες συμβαδίζουν με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς» δήλωσε πριν λίγη ώρα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας -ESM- που συνομίλησε με το www.protothema.gr ανέφερε ότι το κάτα πόσο θα ισχύσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν με τον ESM θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση συμβαδίζουν με τις συμφωνίες και τις αποφάσεις των θεσμών.

Επιπροσθέτως και σχεδόν στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τίσενχάουζεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση