HomeHL-9Στα… σκαριά ταξίδι του Τσίπρα στην Κρήτη μετά τις γιορτές

Στα… σκαριά ταξίδι του Τσίπρα στην Κρήτη μετά τις γιορτές

Σχεδιάζεται και εξόρμηση από τον Ιανουάριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι πάντες σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ απεύχονται τις εκλογές, εκτός και αν αυτές καταστούν αναπόφευκτες, εάν δηλαδή οι πιστωτές εμμείνουν στη λήψη σκληρών μέτρων και οι κυβερνώντες βρεθούν προ αδιεξόδου. Για καλό και για κακό, μια μεγάλη καμπάνια είναι στα σκαριά.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr, συγκεκριμένα, ήδη έχει συμφωνηθεί και, σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης κομματικής και κυβερνητικής εξόρμησης που θα εξελιχθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, από τον Ιανουάριο θα υπάρξει έντονη κινητοποίηση από όλα τα κορυφαία κυβερνητικά, κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη με επικεφαλής τον ίδιο τον κ. Τσίπρα.

Ο σχεδιασμός εκπονείται από τον κ. Αντώνη Κοτσακά, που έχει τη σχετική ευθύνη στο κόμμα, σε συνεργασία με κομματικά στελέχη και το γραφείο του πρωθυπουργού, και θα περιλαμβάνει περιοδείες του κ. Τσίπρα, των βουλευτών και πλήθους κομματικών στελεχών. Θα προβλέπει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, τις προοπτικές της οικονομίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, την ύψωση «διαχωριστικών γραμμών» με τη Ν.Δ. και την προοπτική αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό.

Τον ρυθμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα δώσουν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Χρήστος Μαντάς, Νίκος Ξυδάκης και Φωτεινή Βάκη, ο γραμματέας Πάνος Ρήγας θα κατευθύνει τις κομματικές δυνάμεις, θα υπάρχει μεταξύ τους συνεννόηση, ενώ το οργανωτικό γραφείο θα συντονίσει το σύνολο των κομματικών δυνάμεων. Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να ηγηθεί μιας τέτοιας κινητοποίησης και φαίνεται ότι τώρα θα εκδηλωθεί. Ηδη σχεδιάζεται περιοδεία του κ. Τσίπρα στην Κρήτη αμέσως μετά τις γιορτές.

Το σχέδιο αυτό αποτελεί και μιας μορφής πείραμα, προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν έχει δυνάμεις που μπορούν να στηρίξουν κυβερνητικές επιλογές ή θα εμπεδωθεί ένα κλίμα απογοήτευσης και αποστασιοποίησης που ήδη καταγράφεται στις κομματικές οργανώσεις.

Ο κομματικός μηχανισμός αναστατώθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω της συμμετοχής του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δημήτρη Βίτσα και ακόμη δύο βουλευτών στην περιοδεία που διοργάνωσε ο Πάνος Καμμένος στο Καστελλόριζο και στα γύρω νησιά, παρούσης της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στον κομματικό μηχανισμό και ύστερα από διεργασίες αποφασίστηκε να υπάρξει ένα σχόλιο στην ιστοσελίδα της κίνησης των «53+».

H υπόθεση όμως θα έχει και συνέχεια καθώς το θέμα αυτό, όπως και η συμμετοχή στο παρελθόν της Χρυσής Αυγής στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αναμένεται να τεθεί στα κομματικά όργανα σύντομα. Παράλληλα, επιταχύνεται η συγκρότηση της Επιτροπής Δεοντολογίας και Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, που προβλέπεται από την απόφαση του συνεδρίου, ώστε να τεθούν κάποιοι κανόνες, καθώς, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, σήμερα επικρατεί χαώδης κατάσταση.

Αλλα δύο θέματα

Δύο ζητήματα που σύντομα θα απασχολήσουν το κόμμα και μπορεί να προκαλέσουν κραδασμούς απασχολούν συνεργάτες του πρωθυπουργού και την κομματική ηγεσία.

  • Το πρώτο είναι η επικείμενη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. η οποία προβλέπει την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, ένα θέμα που συνιστά ιδεολογικό ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται ότι ήδη η κυβέρνηση θα τηρήσει θετική στάση. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, που θεωρούνταν μέχρι τώρα ταμπού στον ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να τεθούν σύντομα και στα κομματικά όργανα καθώς, σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό παράγοντα, ουσιαστικά μέχρι τώρα η κυβέρνηση κινείται «εν λευκώ στα θέματα αυτά, χωρίς αντίλογο και κομματικό έλεγχο». Στο πλαίσιο αυτό, κομματικά στελέχη αφήνουν αιχμές κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου για τη διαχείριση της επικοινωνιακής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι αντί να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα, βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις.
  • Το δεύτερο είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά, γνωστή ως CETA. Για το θέμα αυτό υπάρχει ρητή διατύπωση στην πολιτική απόφαση του συνεδρίου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσει. Επειδή πρόκειται για απόφαση του συνεδρίου, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, κάτι που, όπως επισημαίνει κομματική πηγή, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της.
Διαφήμιση
Διαφήμιση