HomeHL-WorldΧαλέπι: «Το τελευταίο SOS»

Χαλέπι: «Το τελευταίο SOS»

Σκηνικό απελπισίας με κατεστραμμένα αυτοκίνητα και ερείπια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Χαλέπι είναι θέμα ωρών να πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Άσαντ. Οι δρόμοι στις συνοικίες που ήλεγχαν μέχρι πρότινος οι αντάρτες στον ανατολικό τομέα της πόλης είναι εγκαταλελειμένοι, γεμάτοι τεράστιους κρατήρες.

Κατεστραμμένα αυτοκίνητα και ερείπια πολλών κτιρίων συμπληρώνουν ένα σκηνικό απελπισίας. Από την άλλη στις γειτονιές που έχουν κυριευθεί απ’ τα κυβερνητικά στρατεύματα οπαδοί του καθεστώτος έχουν βγει με τα αυτοκίνητα στους δρόμους και πανηγυρίζουν για την επικείμενη νίκη.

Αλλά για πολλούς κατοίκους της πάλαι ποτέ οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας η κατάσταση είναι δραματική. Φάρμακα δεν υπάρχουν, αναφέρει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Πολλοί κρύβονται χωρίς τροφή και νερό επί μέρες προκειμένου να γλιτώσουν απ’ τους βομβαρδισμούς.

«Αυτό είναι το τελευταίο μας SOS», έγραφε χθες ένας κάτοικος ανατολικής συνοικίας της πόλης σ’ ένα μήνυμά του στο Διαδίκτυο. Ένας άλλος περιέγραφε την καταστροφή και παρακαλούσε: «σώστε τα παιδιά, τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους!». Ένας άλλος κάτοικος έλεγε: «ελπίζω να επιζήσουμε». Πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια αλλά κανείς δεν τολμά να πλησιάσει για να τους απεγκλωβίσει καθώς οι βόμβες κι οι οβίδες πέφτουν βροχή…

Έκκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τους αμάχους

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι θορυβημένος – ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αναφορές για ωμότητες εις βάρος αμάχων. Υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για βιαιότητες εις βάρος γυναικών και παιδιών είπε ο Μπαν Κι Μουν. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν προς το παρόν να ελέγξουν την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών, οι οποίες ωστόσο προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση προς τις αντιμαχόμενες πλευρές, ιδίως δε τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του, Ρωσία και Ιράν, να προστατέψουν τους αμάχους.

Μια ανάσα πριν τη νίκη οι δυνάμεις του Άσαντ

Οι δυνάμεις του Άσαντ με τη βοήθεια των συμμάχων τους ανέκτησαν χθες πολλές περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες στο ανατολικό Χαλέπι. Σύμφωνα με ακτιβιστές οι αντικαθεστωτικοί απέχουν μια ανάσα απ’ την ολοκληρωτική ήττα. Η επίθεση στις περιοχές τους άρχισε πριν από ένα μήνα και τώρα, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ελέγχουν μόλις το 2-3% εκείνων των εδαφών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετοί άμαχοι. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ μέχρι πριν από λίγες ημέρες 40.000 κάτοικοι είχαν εγκαταλείψει το ανατολικό Χαλέπι.

Έκκληση του Πάπα στον Άσαντ

Ο Ερυθρός Σταυρός στη Συρία έδωσε στη δημοσιότητα συγκλονιστικές εικόνες από το Χαλέπι, με αμάχους να προσπαθούν με χαρτόκουτα και κουβέρτες να στήσουν πρόχειρα καταλύματα για να περάσουν τη νύχτα και να προφυλαχθούν απ’ το κρύο. Πολλοί είναι σε κατάσταση σοκ. Κρύβονταν ολημερίς χωρίς φως και ηλεκτρικό ρεύμα καθώς γύρω τους απλωνόταν η οσμή του θανάτου…

Ενόψει της δραματικής αυτής κατάστασης στην πόλη ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε με επιστολή του  τον Μπασάρ Αλ Άσαντ να προστατέψει τους αμάχους απ’ τη βία και να δώσει το πράσινο φως για να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για τρόφιμα και φάρμακα. Ενώ ζήτησε απ’ τον Σϋρο πρόεδρο και τη διεθνή κοινότητα να καταβάλουν προσπάθειες για τερματισμό των εχθροπραξιών.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση