HomeHL-WorldSOS από τη Unicef: Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη

SOS από τη Unicef: Ένα παιδί πεθαίνει κάθε 10 λεπτά στην Υεμένη

Πάνω από 2,2 εκατ. παιδιά χρειάζονται άμεση βοήθεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα παιδί πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά στην Υεμένη εξαιτίας του υποσιτισμού, της διάρροιας ή λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενώ η πείνα στον παιδικό πληθυσμό έχει αγγίξει το «υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών» καθώς περίπου 2,2 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται επειγόντως τροφή και φροντίδα, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.

Τουλάχιστον 462.000 παιδιά πάσχουν από σοβαρό οξύ υποσιτισμό – είναι εξαιρετικά λιποβαρή για το ύψος τους – μια ραγδαία αύξηση κατά 200% από το 2014, σύμφωνα με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.

Στην επαρχία Σααντά στα βορειοδυτικά της χώρας καταγράφεται ο υψηλότερος δείκτης καθυστέρησης της ανάπτυξης των παιδιών: πλήττει τα οχτώ στα δέκα παιδιά κατά τόπους.

Η καθυστέρηση ανάπτυξης είναι ένα ακόμη σημάδι του χρόνιου υποσιτισμού και έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες για την σωματική υγεία και την γνωστική λειτουργία. Άλλες επαρχίες της χώρας – Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Λαχέζ – έχουν επίσης επηρεαστεί τους 20 μήνες των πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονται στην χώρα. «Ο υποσιτισμός στην Υεμένη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αυξάνεται», τόνισε η Μεριτσέλ Ρελάνο, αντιπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη. «Η κατάσταση της υγείας των παιδιών στην φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής δεν ήταν ποτέ τόσο καταστροφική όσο είναι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Στην 20μηνη σύγκρουση μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι και του στρατού της Υεμένης που υποστηρίζεται από τον αραβικό συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στην χώρα.

Ακόμη και πριν την κλιμάκωση του πολέμου τον Μάρτιο του 2015, η χώρα αντιμετώπιζε εκτεταμένη φτώχεια, ελλείψεις τροφίμων και ιατρικών υπηρεσιών. Όπως αναφέρει το Ταμείο, το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Οι οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας τονίζουν ότι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε περιοχές που βρίσκονται εν μέσω συγκρούσεων. «Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου να μας χορηγήσουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στα παιδιά που έχουν ανάγκη σε όλη την χώρα ώστε να μπορέσουμε να διανείμουμε τρόφιμα, να περιθάλψουμε υποσιτισμένα παιδιά και να στηρίξουμε τις ιατρικές υπηρεσίες της Υεμένης», τόνισε η Ρελάνο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση