HomeΚΟΣΜΟΣΟ Κινέζος πρόεδρος θέλει περισσότερον Καρλ Μαρξ στα πανεπιστήμια

Ο Κινέζος πρόεδρος θέλει περισσότερον Καρλ Μαρξ στα πανεπιστήμια

Με στόχο την ενίσχυση της ιδεολογικής κυριαρχίας στους φοιτητές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping κάλεσε το κομμουνιστικό κόμμα Κίνας να ενισχύσει την ιδεολογική του κυριαρχία στους φοιτητές και στα πανεπιστήμια, όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο.

«Η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να υπηρετεί το καθεστώς του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος», δήλωσε ο Xi Jinping, σε εκδήλωση, στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

Το ΚΚΚίνας ασκεί ήδη μεγάλη επιρροή στις αίθουσες των σχολείων και πανεπιστημίων. Οι κινέζοι, από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο, πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα «πολιτικής» και «μαρξισμού» και να υποβάλλονται σε εξετάσεις. Ωστόσο, η πραγματική επιρροή τους στον τρόπο σκέψης δεν είναι εύκολο να αποτιμηθεί, γιατί αυτά τα μαθήματα θεωρούνται από πολλούς φοιτητές ως διακοσμητικά.

Ο Xi Jinping έδωσε λοιπόν εντολή στα πανεπιστήμια να ενσωματώσουν «την ιδεολογική εργασία» σε όλη τη διάρκεια των σπουδών και να κάνουν περισσότερες ώρες μαθήματα μαρξισμού. Η μεγαλύτερη ευθύνη πέφτει στους καθηγητές που δίνουν πραγματικά τη ιδεολογική μάχη. Τον περασμένο Μάιο μια ομάδα καθηγητών στην Κίνα είχε καταγγείλει «την πλύση εγκεφάλου» των φοιτητών στα τμήματα οικονομίας εξαιτίας των «δυτικών θεωριών» που τους μάθαιναν.

Ο υπουργός Παιδείας της Κίνας είχε ανακοινώσει το 2015 ότι τα σχολικά βιβλία τα οποία κάνουν αναφορές σε «δυτικές αξίες» θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία βρίσκεται σε οπισθοχώρηση επί Xi Jinping, ενώ πολλοί καθηγητές με κριτική σκέψη απολύονται ή φυλακίζονται.

Από την στιγμή που έφθασε στην εξουσία, στα τέλη του 2012, ο Xi Jinping προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση του, κάνοντας μια πρωτοφανή εκστρατεία καταπίεσης η οποία μειώνει την ελευθερία στο ίντερνετ και οδηγεί στην προφυλάκιση δικηγόρων που υπερασπίζονται ευαίσθητες περιπτώσεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση