HomeΚΟΣΜΟΣΟ Τραμπ τοποθετεί έναν ρωσόφιλο πετρελαιά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Τραμπ τοποθετεί έναν ρωσόφιλο πετρελαιά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τον Ρεξ Τίλερσον της Exxon Mobil Corp

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενας… πετρελαιάς είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά από απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ

Ο λόγος για τον Ρεξ Τίλερσον, επικεφαλής της Exxon Mobil Corp, που θα είναι ο διάδοχος του Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς έκανε αποδεκτή την πρόταση του νέου προέδρου των ΗΠΑ να αναλάβει το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο.

Ο Τίλερσον, που ανέλαβε την προεδρία της Exxon το 2004, διατηρεί πολύ καλές και στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον Ντόναλντ Τραμπ την επόμενη εβδομάδα, μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς, οι οποίοι έχουν κάνει αποδεκτές τις προτάσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η επιλογή του Τίλερσον έγινε μετά από αναζήτηση πολλών εβδομάδων της ομάδας «μετάβασης» που είχε συστήσει ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο μεγιστάνας επιθυμούσε το συγκεκριμένο πόστο να καλύψει ένας άνθρωπος που θα ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές του απόψεις γύρω από την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ. Οπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, η επιλογή ενός ηγετικού στελέχους μίας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.

«Αντίπαλοι» του Τίλερσον για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν ο Μιτ Ρόμνεϊ, πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα, αλλά και ο Ρούντολφ Τζιουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ο οποίος όμως την Παρασκευή ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του. Αμεσος συνεργάτης του Τίλερσον θα είναι ο πρώην πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Τζον Μπόλτον, ο οποίος αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση