HomeHL-WorldCIA: H Ρωσία παρενέβη στις εκλογές των ΗΠΑ

CIA: H Ρωσία παρενέβη στις εκλογές των ΗΠΑ

Για να κερδίσει ο Τραμπ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η CIA κατέληξε ότι η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές, όχι μόνο για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα, αλλά και για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post. Η εφημερίδα, που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι ενημερώθηκαν για το θέμα, αναφέρει ότι η CIA εντόπισε άτομα με συνδέσμους με τη ρωσική κυβέρνηση, τα οποία διοχέτευσαν στα WikiLeaks χιλιάδες email που αποκτήθηκαν παράνομα από την εθνική επιτροπή του Δημοκρατικού κόμματος και από άλλους λογαριασμούς, όπως του επικεφαλής της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τα άτομα αυτά ως ανθρώπους γνωστούς στα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών, σημειώνοντας ότι αποτέλεσαν μέρος μιας ευρύτερης επιχείρησης της Μόσχας να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα Τραμπ και να μειώσει τις πιθανότητες εκλογής της Κλίντον.

«Αποτελεί εκτίμηση των υπηρεσιών πληροφοριών ότι στόχος της Ρωσίας στην χώρα ήταν να ευνοήσει τον έναν υποψήφιο έναντι του άλλου και να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία», ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. «Αυτή είναι η άποψη κοινής αποδοχής», συμπλήρωσε.

Η CIA, στην απόρρητη της αξιολόγηση, που παρουσίασε σε γερουσιαστές κεκλεισμένων των θυρών την προηγούμενη εβδομάδα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρέθεσε ένα ολοένα και μεγαλύτερο σύνολο αποδεικτικών στοιχείων από πολλαπλές πηγές. Οι υπεύθυνοι της παρουσίασης τόνισαν στους γερουσιαστές πως είναι «απόλυτα σαφές» ότι η εκλογή Τραμπ ήταν ο στόχος της Ρωσίας.

Τον Οκτώβριο η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε επίσημα την Ρωσία ότι κάνει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανισμών και φορέων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως προειδοποίησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αυτές οι επιθέσεις θα έχουν συνέπειες. Ρώσοι αξιωματούχοι όμως έχουν αρνηθεί κάθε κατηγορία παρέμβασης τους στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν έχει πειστεί ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σε χθεσινή ανακοίνωση έκανε λόγο για «ισχυρισμούς ανάμειξης ξένων μυστικών υπηρεσιών κατασκοπείας στις αμερικανικές εκλογές», χωρίς όμως να προβεί σε άμεση αναφορά στο θέμα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν είχαν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν το Κρεμλίνο να δίνει εντολή στα άτομα να μεταβιβάσουν τα emails στα WikiLeaks, τόνισε ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος στην εφημερίδα. Τα πρόσωπα βρίσκονταν «ένα βήμα» μακριά από την ρωσική κυβέρνηση.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν η πηγή άντλησης των emails, ανέφερε η Post.

Η εντολή Ομπάμα

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την πλήρη επανεξέταση του βαθμού επηρεασμού Ρώσων χάκερς στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Μπορεί να έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο και καθήκον μας είναι να προβούμε σε απολογισμό, να το εξετάσουμε και να διεξάγουμε ενέργειες, για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί και να γνωστοποιήσουμε όσα μάθαμε», ανέφερε η Λίζα Μόνακο, σύμβουλος εσωτερικής ασφαλείας του Μπάρακ Ομπάμα, όπως μεταδίδει το Politico.

Η επανεξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν την ανάληψη καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση