HomeHL-GreeceΗ Αχτσιόγλου επιμένει: Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Η Αχτσιόγλου επιμένει: Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις

Οχι σε ομαδικές απολύσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την διαβεβαίωση ότι θα επιμείνει στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα αντισταθεί στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, έδωσε η Εφη Αχτσιόγλου.

Δίνοντας το περίγραμμα της διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσει για τα εργασιακά θέματα, η υπουργός Εργασίας, στην πρώτη της ομιλία στη βουλή τόνισε:

«Στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης δίνουμε τη μάχη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, αυτές που ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ιδεοληψία της Αριστεράς: για να αποκτήσουν ξανά οι εργαζόμενοι διαπραγματευτική ισχύ και να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερους όρους εργασίας. Μια θέση, που εναρμονίζεται με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες  πρακτικές και υποστηρίζεται από τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, και από το γνωστό πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων».

Η υπουργός εργασίας πρόσθεσε ότι αυτή «είναι μια θέση που αντανακλά με τον πιο σαφή τρόπο το τι ανάπτυξη θέλει η κυβέρνηση, προϋπόθεση της οποίας είναι για εκείνη η αναδιανομή εισοδήματος υπέρ του κόσμου της εργασίας» και σημείωσε: «Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων συνιστά για την κυβέρνησή κεντρικό πολιτικό αίτημα στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση». Διαβεβαίωσε δε πως η κυβέρνηση «αντιστέκεται στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και το ΔΝΤ».

Αναφερόμενη στην εξελισσόμενη διαπραγμάτευση κάλεσε τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

«Στη σύγκρουση, δηλαδή στα εργασιακά, η Ελλάδα είναι ο καθρέπτης του μέλλοντος της Ευρώπης. Γι΄ αυτό, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Εμείς έχουμε από καιρό δηλώσει τη θέση μας: είμαστε με τον κόσμο της εργασίας. Και δηλώνουμε σαφώς ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα ένα καθεστώς εξαίρεσης από το πλαίσιο των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών και της ιστορίας της. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη.»

Λίγο πριν κατέβει από το βήμα υπουργός εργασίας έδωσε και μία είδηση καθώς όπως ανέφερε με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται σε ν/σ που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του παραβόλου των 46 ευρώ για τη χρήση των υπηρεσιών ΚΕΠΑ όλοι οι άποροι ανασφάλιστοι.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση