HomeΚΡΗΤΗΕπεισόδια στο λιμάνι Ηρακλείου: Αγρότες vs νατευργάτες – Φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ

Επεισόδια στο λιμάνι Ηρακλείου: Αγρότες vs νατευργάτες – Φωτιά στα εκδοτήρια της ΑΝΕΚ

Αγρότες "μπλόκαραν" την είσοδο του ΕΚΑΒ - Πήγε να παραλάβει τον λιμενάρχη

Διαφήμιση

Στιγμές έντασης επικρατούν αυτήν την ώρα στο λιμάνι του Ηρακλείου ανάμεσα σε αγρότες και ναυτεργάτες.

Οι αγρότες, που έχουν από νωρίς το απόγευμα στρατοπεδεύσει στο λιμάνι, θέλουν εδώ και τώρα να φορτώσει το πλοίο ασφαλείας με τα προϊόντα τους ώστε να αποπλεύσει για Πειραιά.

agrotes

Αντίθετη ωστόσο άποψη έχουν οι ναυτεργάτες οι οποίοι δηλώνουν πως δεν μπορούν να σπάσουν την απεργία.

agrotes1

Η κατάσταση έφτασε στα… άκρα με αγρότες και ναυτεργάτες να έρχονται σε έντονη αντιπαράθεση. Μάλιστα, ομάδα αγροτών πέταξαν φωτοβολίδες σε πλοίο όπου βρίσκονταν οι ναυτεργάτες με την «αντίπαλη πλευρά» να απαντά με… ρίψεις νερού!

Την ίδια ώρα, το πλοίο απέπλευσε από το λιμάνι του Ηρακλείου χωρίς να φορτώσει τις 150 νταλίκες που περιέχουν τα αγροτικά προϊόντα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του cretapost, οι αγρότες εξαγριώθηκαν ακόμα περισσότερο με αποτέλεσμα να βάλουν φωτιά στα πρώην εκδοτήρια που της ΑΝΕΚ που βρίσκονται μέσα στον χώρο του λιμανιού.

Στο σημείο έσπευσε δύναμη της πυροσβεστικής και συγκεκριμένα δύο οχήματα με τους ανάλογους άνδρες που επιχειρούν την κατάσβεση.

“Μπλόκο” και στο ΕΚΑΒ που πήγε να παραλάβει τον λιμενάρχη

Οι εντάσεις δεν έχουν σταματήσει ακόμα με τους αγρότες να είναι εξαγριωμένοι. Μάλιστα, στην αναμπουμπούλα των επεισοδίων τραυματίστηκε ελαφρά ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Δημήτρης Σαϊτάκης, με τους λιμενικούς να ειδοποιούν το ΕΚΑΒ.

Το ασθενοφόρο μπήκε μέσα στον χώρο του λιμανιού ωστόσο οι αγρότες δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία του και να παραλάβει τον λιμενάρχη.

Αποφασισμένοι οι αγρότες να παραμείνουν στο λιμάνι

Όπως ήδη έχει γράψει το cretapost, ο αγροτικός κόσμος δηλώνει αποφασισμένος να φτάσει στα… άκρα αν δεν φύγει σήμερα πλοίο, το οποίο θα μεταφέρει τα προϊόντα τους στον Πειραιά.

Ήδη από το μεσημέρι εκατοντάδες αγρότες από την Μεσσαρά, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και την Σητεία ανέβηκαν στ’ αγροτικά τους, φόρτωσαν τα προϊόντα τους, πήραν μαύρες σημαίες και ξεκίνησαν για το Ηράκλειο.

Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα άρχισαν να καταφτάνουν οι πρώτοι αγρότες στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου και έχουν δώσει ραντεβού προκειμένου να πιέσουν καταστάσεις ώστε να φύγει το πλοίο ασφαλείας.

Αυτή την απόφαση έλαβε χθες, αργά το βράδυ η συντονιστική επιτροπή των αγροτών.

Την ίδια ώρα, ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και στα Χανιά.

Αίτημα για κήρυξη της Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με επιστολή του που έστειλε ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αν. Ιωάννου ζητά να κηρυχθεί ο δήμος Ιεράπετρας αλλά και η Κρήτη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε η παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ πλήττει ανεπανόρθωτα την Κρήτη και πολλούς Δήμους της μεταξύ των οποίων και την Ιεράπετρα, επιφέροντας τεράστια οικονομική καταστροφή σε πολλούς κλάδους.

Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτα με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμένα και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί χιλιάδες αγρότες της Ιεράπετρας και του νησιού μας, λόγω της αδυναμίας σε επίπεδο κράτους να εφαρμόσει τον προβλεπόμενο νόμο,  αιτούμαστε την κήρυξη του νησιού και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που πλήττει το νησί μας ανεπανόρθωτα»  καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αιτούμενος την υλοποίηση άμεσων ενεργειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης.

Διαφήμιση