HomeΓΝΩΜΕΣΛάθος (;) στη ΚΥΑ για τη διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων

Λάθος (;) στη ΚΥΑ για τη διάθεση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων

Ερωτήματα για την αλλαγή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από πάνω από 10 χρόνια καθυστέρηση υπογράφτηκε και ισχύει από 7-12-2016 η ΚΥΑ 127402/1487/Φ15 που επιτρέπει την ελεγχόμενη διάθεση, μετά από προ-επεξεργασία, για υδρολίπανση των υγρών αποβλήτων ελαιουργείων (ΥΑΕ) στους ελαιώνες σε ποσότητα 8 m3/στρέμμα/έτος, όπως είχε προτείνει τεκμηριωμένα το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και εφαρμόζεται σε άλλες ελαιοκομικές χώρες της Ε.Ε. Η αναφορά ‘και σε λοιπές δενδροκαλλιέργειες’ που έχει προστεθεί εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους καταστροφής αν εφαρμοσθεί, για πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως τα εσπεριδοειδή και το αβοκάντο, επειδή είναι ευαίσθητα.

Το ερώτημα είναι πως προέκυψε αυτή η αλλαγή, αφού δεν υπάρχουν πειραματικά δεδομένα για άλλα οπωροφόρα, εκτός από το αμπέλι. Επιπολαιότητα  ή σκοπιμότητα και για ποιούς; Η εφαρμογή τους ωστόσο σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες μπορεί να είναι καθοριστική στο να αποσυρθεί η μέθοδος αμέσως μετά την εφαρμογή της, λόγω προβλημάτων που θα προκύψουν.

Είναι άμεση ανάγκη να ενημερωθούν τα υπεύθυνα υπουργεία (Οικονομίας και  Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) για να γίνει η σχετική διόρθωση!

Κ. Χαρτζουλάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση