HomeΚΟΣΜΟΣΣοκ: Ο «Αγών μου» του Χίτλερ ένα από τα αγαπημένα βιβλία των μαθητών στην Ιταλία

Σοκ: Ο «Αγών μου» του Χίτλερ ένα από τα αγαπημένα βιβλία των μαθητών στην Ιταλία

Διεξάγεται έρευνα από το υπουργείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανησυχητικά είναι τα «μηνύματα» που φτάνουν από την Ιταλία σχετικά με τα αγαπημένα βιβλία των μαθητών ολόκληρης της χώρας.

Σε διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας με hashtag #imiei10libri (#τα10βιβλία μου), μαθητές από δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Ιταλίας κλήθηκαν να επιλέξουν τα δέκα αγαπημένα βιβλία τους.

Ανάμεσα, όμως, στους χιλιάδες τίτλους που καταγράφηκαν στη λίστα των μαθητών δέκα τάξεις σε δέκα διαφορετικές ιταλικές περιοχές επέλεξαν ως ένα από τα δέκα αγαπημένα βιβλία τους τον «Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις το «Mein Kampf» έφτασε στην κορυφή των προτιμήσεων!

Μετά το αρχικό σοκ, και όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, το υπουργείο Παιδείας έδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας στα σχολεία από όπου έφτασε η ανησυχητική επιλογή, ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο διαγωνισμός προέβλεπε οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων και των καθηγητών να επιλέξουν τους τίτλους των πιο αγαπημένων βιβλίων τους.

Στη συνέχεια κάθε βιβλίο ψηφιζόταν και εκείνα που λάμβαναν περισσότερες ψήφους κατέληγαν στη λίστα που θα έστελνε το σχολείο στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο έλαβε 10.000 τίτλους.

Οι δέκα τάξεις που επέλεξαν το ιδεολογικό μανιφέστο του ναζιστικού κόμματος, ανάμεσα στους 138.000 μαθητές οι οποίοι συμμετείχαν στο διαγωνισμό, βρίσκονται σε περιοχές του Παλέρμο, του Καταντζάρο, της Ποτέντζα, του Τίβολι, της Γκαέτα, της Πιατσέντζα, της Τεργέστης και του Ούντινε.

Σύμφωνα, πάντως, με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, το υπουργείο εκτιμά πως η επιλογή του ναζιστικού κειμένου αποτελεί πρόκληση από τους μαθητές ή προσωπική επιλογή από τον καθηγητή που το ενέταξε στους προτεινόμενους τίτλους.

Προ μηνών, μάλιστα, είχε προκληθεί σάλος όταν η εφημερίδα «Il Giornale», ιδιοκτησίας του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κυκλοφόρησε προσφέροντας στους αναγνώστες το «Mein Kampf». Τότε ο πρώην πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια «ελεεινή» και είχε εκφράσει την αγανάκτησή του στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας.

Αναλυτικότερα, οι μικρότεροι μαθητές των τάξεων του Δημοτικού επέλεξαν τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ και τον «Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι, αλλά και το «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας» του Ρόαλντ Νταλ.

Για τους μεγαλύτερους μαθητές το βιβλίο που άγγιξε την κορυφή ήταν του Αλεσάντρο Ντ’Αβένια «Bianca come il latte, rossa come il sangue» (Λευκή σαν το γάλα, κόκκινη σαν το αίμα), στη δεύτερη θέση το υπέροχο μυθιστόρημα του Νικολό Αμανίτι «Io non ho paura» («Εγώ δεν φοβάμαι», στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη), και την τρίτη θέση κατέλαβε το πολυδιαβασμένο «Γόμορρα» του Ρομπέρτο Σαβιάνο (κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Πατάκη).

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση