HomeHL-SportsΑπολογισμός της πορείας των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Europa League

Απολογισμός της πορείας των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Europa League

Διαφήμιση
Διαφήμιση

fasoylakis-2Του Ευθύμη Φασουλάκη

 Πέμπτη 8/12 , με την 6η αγωνιστική και τις αναμετρήσεις ΠΑΟΚ-Σλόβαν Λίμπερετς 2-0, ΑΠΟΕΛ-Ολυμπιακός 2-0 και Παναθηναϊκός-Θέλτα , ολοκληρώθηκε η περιπέτεια των ελληνικών ομάδων στην φάση των ομίλων του Europa League.

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός , προκρίθηκαν , έστω και ως δεύτεροι ενώ ο ΠΑΟ , απογοήτευσε με την πορεία του και έμεινε πολύ μακριά από την διεκδίκηση της πρόκρισης.

Ας κάνουμε μια ανασκόπηση της πορείας των ελληνικών ομάδων σε αυτή την φάση που οδήγησε σε 2/3 προκρίσεις.

Ολυμπιακός (2ος με 8 βαθμούς σε όμιλο με ΑΠΟΕΛ ,Γιουνγκ Μπόις και Αστάνα )

Ο Ολυμπιακός , βρισκόμενος, στους ισχυρούς θα είχε δεδομένα ευκολότερη κλήρωση από τους άλλους 2 , και έγινε ακόμα ευκολότερη όταν απέφυγε τις πολύ δυνατές ομάδες του δεύτερου γκρουπ  , τυχαίνοντας με τον ΑΠΟΕΛ και έχοντας να αντιμετωπίσει ακόμα την άπειρη Γιουνγκ Μπόις και την απρόβλεπτη Αστάνα.

Ξεκίνησε με μια νίκη-κλειδί στην Ελβετία με 1-0 κόντρα στην Γιουνγκ Μπόις με το γκολ του Καμπιάσο και μάλιστα σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης και ντεφορμαρίσματος . Στη συνέχεια ηττήθηκε στο Καραϊσκάκη από τον ΑΠΟΕΛ με 1-0 , βάζοντας δύσκολα στον εαυτό του καθώς έμεινε πίσω στην διεκδίκηση της πρώτης θέσης και θα έπρεπε να  μην κάνει άλλες γκέλες για να εξασφαλίσει την πρόκριση.

Πράγματι , αυτό έγινε , κέρδισε πολύ εύκολα στο Καραϊσκάκη με 4-1 την Αστάνα και μπήκε ξανά σε τροχιά πρόκρισης , την οποία εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό από την ισοπαλία 1-1 που απέσπασε στην έδρα των Καζάκων.

Το ζητούμενο πλέον ήταν η κατάκτηση της πρώτης θέσης , που θα εξασφάλιζε  θεωρητικά τουλάχιστον, μια καλύτερη κλήρωση στην επόμενη φάση.

Αυτό , ο Ολυμπιακός δεν το κατάφερε , γιατί , αρχικά αναδείχθηκε ισόπαλος με την Γιουνγκ Μπόις στο Καραϊσκάκη με 1-1 και έτσι παρά την ήττα του ΑΠΟΕΛ στην Αστάνα , το παιχνίδι με τον ΑΠΟΕΛ στην Κύπρο απέκτησε χαρακτήρα τελικού για την πρώτη θέση.

Σε αυτόν τον τελικό , ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε κατώτερος των προσδοκιών και ηττήθηκε με 2-0 από τον ΑΠΟΕΛ με αυτογκόλ του Ντα Κόστα στο 20 και γκολ του Ντε Καμάργκο στο 83 και περιορίστηκε στην δεύτερη θέση του ομίλου.

Η δεύτερη θέση , δεν συνιστά επιτυχία σε ένα τέτοιο όμιλο για τον Ολυμπιακό, αλλά φυσικά κρατά την πρόκριση και ελπίζει σε μια καλή κλήρωση για να έχει προοπτική για μια καλή πορεία στην συνέχεια της διοργάνωσης.

ΠΑΟΚ ( 2ος με 10 βαθμούς σε όμιλο με Φιορεντίνα , Καραμπάγκ και Σλόβαν Λίμπερετς)

Ο Δικέφαλος του Βορρά παρά  την ασταθή του πορεία στο πρωτάθλημα , πήρε την πρόκριση από αυτόν τον όμιλο , στην θέση που τον περιμέναμε αλλά με εντελώς απρόσμενο τρόπο.

Ο ΠΑΟΚ , ξεκίνησε την πορεία του με σημαντική ισοπαλία με 0-0 στην Τούμπα με την Φιορεντίνα σε ένα παιχνίδι μάλιστα που θα μπορούσε ακόμα και να το κερδίσει. Συνέχισε την πολύ καλή του πορεία με σπουδαίο διπλό στην Τσεχία επί της Σλόβαν Λίμπερετς με 2-1 και ισχυροποίησε την πιθανότητα πρόκρισης του την οποία θα εξασφάλισε με καλά αποτελέσματα στα 2 παιχνίδια επί της Καραμπάγκ.

Αυτά τα 2 παιχνίδια ,όμως τα έχασε με 2-0 στο Αζερμπαϊτζάν και με 0-1 στην Τούμπα βάζοντας τους Αζέρους σε πλεονεκτική θέση για την πρόκριση καθώς πλέον ήθελε 2/2 νίκες με 2/2 ήττες για την Καραμπάγκ .

Αλλά αυτό ήταν και αυτό που έγινε ! Και μάλιστα με επικό τρόπο καθώς πριν από την αποψινή νίκη με 2-0 επί της Σλόβαν Λίμπερετς στην Τούμπα με γκολ των Πέλκα και Γκάρι Ροντρίγκεζ , προηγήθηκε εκπληκτική νίκη επί της Φιορεντίνα με 3-2 μέσα στην Ιταλία ,με….buzzer beater του Γκάρι Ροντρίγκεζ στο 93.

Παράλληλα η Καραμπάγκ ηττήθηκε από Σλόβαν με 3-0 εκτός και Φιορεντίνα με  2-1 εντός και έδωσε την πρόκριση στον Δικέφαλο.

Απόλυτα επιτυχημένη πορεία για τον ΠΑΟΚ στην φάση των ομίλων , αν αρχίσει και έχει καλά αποτελέσματα και στο πρωτάθλημα και μια καλή κλήρωση θα αποκτήσει την ψυχολογική  ώθηση για όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στην συνέχεια της διοργάνωσης.

Παναθηναϊκός (4ος με 1 βαθμό σε όμιλο με Άγιαξ , Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης)

Το έργο για τους Πράσινους ήταν εξαρχής δύσκολο , καθώς όντας στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας και με δύσκολους αντιπάλους από κάθε γκρουπ έπρεπε να αποδώσει στο μέγιστο για να περάσει στην επόμενη φάση.

Όμως αγωνιστικοί και εξωαγωνιστικοί παράγοντες οδήγησαν τον ΠΑΟ σε άλλη μια απογοητευτική , ευρωπαϊκή πορεία που θα τον κρατήσει και για τα επόμενα χρόνια στο 4ο γκρουπ.

Μετά τις προκρίσεις του καλοκαιριού , τα πράγματα έμοιαζαν αισιόδοξα  , αλλά η από όλες τις απόψεις , άδικη ήττα με 2-1 από τον Άγιαξ στην Λεωφόρο έφεραν τα πρώτα μαύρα σύννεφα .

Μια δεύτερη άδικη ήττα , με καλή εμφάνιση και διαιτητικά λάθη στο Βίγκο από την Θέλτα με 2-0 έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα για τον ΠΑΟ , που έπρεπε να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό στα 2 παιχνίδια με την Σταντάρ Λιέγης .

Όμως παρουσιάστηκε όπως έπρεπε μόνο στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα του Βελγίου όπου προηγήθηκε με 2-0 , όμως ισοφαρίστηκε και αυτό ήταν το σημείο κλειδί για την πορεία του στους ομίλους , καθώς η απογοήτευση επέφερε την κατάρρευση.

Με 1 μόνο βαθμό , και πάρα πολλές απουσίες , ηττήθηκε πολύ εύκολα με 3-0 στην Λεωφόρο από την Σταντάρ και ήλπιζε μόνο σε ένα θαύμα για την πρόκριση.

Αυτό το θαύμα όμως , δεν μπόρεσε καν να το διεκδικήσει και γνώρισε άλλες 2 ήττες με κάτω τα χέρια με 2-0 εκτός από Άγιαξ και εντός από Θέλτα απόψε , ολοκληρώνοντας έτσι με απογοητευτικό τρόπο το ευρωπαϊκό του ταξίδι.

Η ταραγμένη κατάσταση στην ομάδα με αλλαγή προπονητή , με πολλούς μυϊκούς τραυματισμούς , με παιχνίδια που χάθηκαν ενώ έπαιξε καλά η ομάδα, επηρέασαν σίγουρα την πορεία του ΠΑΟ σε αυτόν τον τόσο δύσκολο όμιλο.

Παρόλα αυτά , η ευρωπαϊκή του ιστορία , δεν επιτρέπει άλλη τέτοια πορεία και ελπίζουμε του χρόνου να επιστρέψει δριμύτερος στο ευρωπαϊκό του κοστούμι που έχει τσαλακωθεί τόσο τα τελευταία χρόνια.

Συνοψίζοντας , ο Ολυμπιακός πέτυχε τον στόχο του χωρίς να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των οπαδών του όμως , ο ΠΑΟΚ έκανε τα εύκολα δύσκολα και τα κατάφερε ενώ ο ΠΑΟ , παρά την πολλά υποσχόμενη αρχή κατέρρευσε και απλά έπαιξε συμπληρωματικό ρόλο στον όμιλο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση