HomeHL-9Στο … περίμενε οι αγρότες για το πλοίο ασφαλείας

Στο … περίμενε οι αγρότες για το πλοίο ασφαλείας

Ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεταμένη είναι η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, αφού, παρά και τις χθεσινές παρεμβάσεις των τοπικών φορέων, φαίνεται πως δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως εξέλιξη στο ζήτημα της «δρομολόγησης» πλοίων ασφαλείας που θα μεταφέρουν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης αλλά και επιβάτες στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Κρήτης.

Το ένα και μοναδικό δρομολόγιο που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με προορισμό των Πειραιά δεν ήταν αρκετό για να αποτραπεί η οικονομική ζημιά, την οποία ήδη έχουν αρχίσει να υπολογίζουν οι παραγωγοί των κηπευτικών, που βλέπουν τον κόπο τους να «σαπίζει εγκλωβισμένος» στις αποθήκες.

Σχεδιάζουν κινητοποιήσεις

Εν τω μεταξύ οι αγρότες ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην … αντεπίθεση διοργανώνοντας νέο συλλαλητήριο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σε έκταση συνάντηση, αργά χθες το βράδυ ορίστηκε συντονιστική επιτροπή, και η πρώτη απόφαση που έλαβε ήταν να υπάρξει προσυγκέντρωση το απόγευμα σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου, ώστε οι αγρότες να διεκδικήσουν την άμεση μεταφορά των προϊόντων τους, στον Πειραιά. Στη συγκέντρωση αυτή θα συμμετάσχουν αγρότες από την Ανατολική Κρήτη, οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν γύρω στις 5 στο Ηράκλειο.

Σε ανάλογες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προχωρήσουν και οι αγρότες της Δυτικής Κρήτης.

Χθες μάλιστα, εξαγριωμένοι οι αγρότες των Χανίων, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Σούδας, ενώ στη συνέχεια κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης μοιράζοντας στους διερχόμενους οδηγούς ντομάτες προκειμένου να μην σαπίσουν.

Υπενθυμίζεται πως χθες, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με κατεπείγουσα επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, είχε ζητήσει την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου του «πλοίου ασφαλείας» το οποίο θα ταξιδεύει όχι απλά και μόνο περιστασιακά, αλλά σε μόνιμη βάση και θα καλύπτει τις ανάγκες και της Ανατολικής αλλά και της Δυτικής Κρήτης.

Παρά τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος που είχε η επιστολή Αρναουτάκη, και παρά τις συνεχείς κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές συνομιλίες με την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα, τίποτα δεν έχει κινηθεί σε θετική κατεύθυνση.

Αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί είναι ο αγροτικός κόσμος να βρίσκεται σε απόγνωση, ενώ οι πρώτες ελλείψεις ειδών διατροφής και όχι μόνο άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους στις προθήκες των σούπερ μάρκετ του νησιού.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Αρναουτάκης είχε ζητήσει στην επιστολή του την ενεργοποίηση, άμεσα, όλων των νόμιμων διαδικασιών για τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας από και προς την Κρήτη, στα λιμάνια Ηρακλείου και Σούδας Χανίων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση