HomeHL-EconomyΤσακαλώτος: Το Σάββατο θα σας πω αν θα πάρουμε νέα μέτρα μετά το 2018

Τσακαλώτος: Το Σάββατο θα σας πω αν θα πάρουμε νέα μέτρα μετά το 2018

«Χρησμός» του υπ. Οικονομικών στη Βουλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία της διαπραγμάτευσης υποστηρίζοντας από την μια ότι η κυβέρνηση πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά παραμένουν τα αγκάθια για τους στόχους των πλεονασμάτων για τα έτη μετά το 2018.

Ο υπουργός είπε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά καθώς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018 υπάρχουν διαφορές που μπορούν να καλυφθούν. Ωστόσο, δεν φάνηκε εξίσου αισιόδοξος για τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος, είπε ότι «το 2ο κομμάτι του παζλ είναι η πολιτική συμφωνία για την β΄ αξιολόγηση. Αυτή έχει σχεδόν τελειώσει. Νωρίς την άλλη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της. Το δημοσιονομικό έχει σχεδόν κλείσει. Υπάρχει μια μικρή διαφορά 20 εκατ. ευρώ για το 2017 και λίγο μεγαλύτερη για το 2018. Όμως δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. Δεν είναι πρόβλημα, δεν θα χαλάσει το πρόγραμμα για το δημοσιονομικό 2017-2018» και πρόσθεσε «υπάρχει η συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις και η επεκτασιμότητα και η ευνοϊκότερη ρύθμιση. Θεωρούμε ότι το ΔΝΤ δεν έχει καλά επιχειρήματα. Δεν ήταν καλά προετοιμασμένο. Νομίζω ότι έχουμε μεγάλη στήριξη από τους ευρωπαίκούς θεσμούς. Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα για εμάς. Να μας πείτε αν μας στηρίζετε να συνεχίζουμε αυτή την γραμμή».

Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι «νομίζω ότι και η πολιτική συμφωνία θα κλείσει και άρα μένουμε με δύο ανοικτά ζητήματα για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018» ενώ άφησε με την απορία το Σώμα λέγοντας ότι «θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα».

«Για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το αν θα δεχθούμε πιέσεις από το ΔΝΤ και τη Γερμανία σας λέω τα εξής» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος για να συμπληρώσει «υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές για τα πόσα χρόνια πρέπει να είναι 3,5% το πρωτογενές πλεονάσμα. Εγώ είπα ότι μετά το 2018 βλέπουμε συμβιβαστική λύση να είναι 2,5% και το 1% να πάει μόνο για την ανάπτυξη. Ο Σόιμπλε λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους αλλά ανάπτυξης. Αρα να συμφωνήσουμε ότι το 1% να πάει σε βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων είτε με ελάφρυνση φόρων είτε με ελάφρυνση εισφορών».

«Υπάρχει η θέση του ΔΝΤ ότι δίνει διμέτωπη μάχη ώστε να πάρουμε περισσότερα μέτρα και λιγότερα πλεονάσματα. Δεν το είδα τον διμέτωπο το ΔΝΤ στο eurogroup. Είδα μέτωπο προς μια μεριά» είπε σε άλλο σημείο αφήνοντας αιχμές για την τακτική του ΔΝΤ.

Τέλος εκτίμησε ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι ανάλογο με αυτό πριν την συμφωνία του περασμένου Μαίου. «Σας είπα και τότε ότι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση. Λίγο πριν το Μάιο μιλούσαν οι περισσότεροι για ναυάγιο. Νομίζω είμαστε περίπου στο ίδιο σημείο. Όλοι θέλουν λύση. Θα βρεθεί λύση για τα πλεονάσματα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε τώρα περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν 2019 και 2020 όπως λεει το ΔΝΤ. Η θέση η δική μας είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε τέτοια μέτρα και θα ήθελα την δική σας υποστήριξη. Θα ήταν βοηθητικό για εμένα και την διαπραγματευτική ομάδα η στήριξη βουλής. Να μην υπάρχει αίσθηση δράματος πάντα έτσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Αν κρατήσουμε την ψυχραιμία μας».

Κατά την έναρξη της τοποθέτησής του προανήγγειλε ότι «το ερχόμενο Σάββατο θα απαντήσω για τα πλεονάσματα. Είμαστε στην μέση της διαπραγμάτευσης και έχω περιορισμούς ως προς τι μπορούμε να πούμε. Επίσης, όπως όλες οι διαπραγματεύσεις και ειδικά σε αυτή τίποτα δεν είναι συμφωνημένο πριν να συμφωνηθούν όλα. Το όλο πακέτο πρέπει να δούμε. Είμαστε ώριμοι να δούμε και να κρίνουμε το συνολικό πακέτο τα θετικά και αρνητικά και αν μας δίνει και πόσο αέρα».

Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είπε: «

Έχουμε 3 μέτρα :

– Ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων

– Μειώσεις επιτοκίων

– Υπάρχουν και κάποια κέρδη από την διαφορετική λύση για επαναγορά ομολόγων που έγιναν  2011 – 2012

Επίσης η εφαρμογή των τριών μέτρων μειώνει το ρίσκο του ελληνικού χρέους που το όφελος είναι μεγαλύτερο».

«Ορισμένοι λένε τι μας ενδιαφέρει εμάς όταν θα έχει επίπτωση στο 2060» είπε σε άλλο σημείο για να απαντήσει «Λάθος! Τα μέτρα ξεκινούν από σήμερα και θα φτάσει σε μείωση 9,1 % το 2040 και 21,8% το 2060. Αυτά είναι μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Το γεγονός ότι τα χρέος θα είναι μικρότερο τότε σημαίνει καλό σήμα στις αγορές. Λένε οι αγορές ότι αν γίνουν όσα υποσχέθηκαν τον Μάιο του 2016 οι επενδύσεις και οι επενδυτές θα έρθουν τώρα. Αν δούνε ότι το χρέος είναι βιώσιμο (το ένα κομμάτι του πάζλ) θα δώσει μεγαλύτερη σιγουριά στους επενδυτές. Τι ζητάγαμε εμείς; Διαφάνεια και ένα καθαρό διάδρομο ώστε έλληνες και ξένοι επενδυτές να γνωρίζουν ότι υπάρχει καθαρή λύση για το χρέος ώστε να επενδύσουν χωρίς εκπλήξεις».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση