HomeΕΛΛΑΔΑPolitico: Η Κομισιόν θέτει προθεσμία στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο

Politico: Η Κομισιόν θέτει προθεσμία στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο

Βελτίωση των συνθηκών στα κέντρα υποδοχής στα νησιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κομισιόν θα δώσει σήμερα προθεσμία στην χώρα μας για να καθορίσει το μεταναστευτικό της σύστημα και να συνεχίζει να λαμβάνει αιτούντες άσυλο από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, το οποίο θα βάλει τέλος στην απαλλαγή της από τους «κανόνες του Δουβλίνου» της ΕΕ για το άσυλο.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 1990, οι χώρες μέλη που είναι το πρώτο σημείο εισόδου για τα άτομα που ζητούν άσυλο στην Ε.Ε, έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν το αίτημά τους και να τους στείλουν πίσω αν έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Οι μεταφορές από άλλες χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα ανεστάλησαν το 2011, καθώς, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες, σχολιάζει το «Politico» και προσθέτει: » Mία νέα 17σέλιδη πρόταση της Κομισιόν που θα εγκριθεί σήμερα και βρίσκεται στην κατοχή του Politico γράφει μεταξύ άλλων : «Προτείνεται η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα… να συνεχιστεί.»

Υποχρεώνοντας την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της, είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη μείωση των ελέγχων σε πολλά από τα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ που έγινε η επανεισαγωγή τους για να αντιμετωπιστεί η κρίση των προσφύγων, προκαλώντας την προσωρινή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν…, σημειώνει ο ιστότοπος.

«Η σημερινή κατάσταση της συνθήκης του Δουβλίνου θα είναι στην ατζέντα των ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Πριν από αυτό, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν αύριο για να συζητήσουν για τις ρυθμίσεις σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο, καθώς και μια αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν για ένα μόνιμο σύστημα μετεγκατάστασης σε περίπτωση ενός ασυνήθιστα υψηλού αριθμού αφίξεων προσφύγων.

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με το αίτημα της Ευρωπαικής Επιτροπής να έχει κάνει βελτιώσεις μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου αναφορικά με το επίπεδο των καταλυμάτων για τους αιτούντες άσυλο και τη διαχείριση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου.

«Όσον αφορά την ποιότητα, πολλές από τις εγκαταστάσεις υποδοχής στην Ελλάδα εξακολουθούν να υπολείπονται των απαιτήσεων», υπογραμμίζει το έγγραφο της Κομισιόν προσθέτοντας ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα νησιά του Αιγαίου, όπου τα κέντρα υποδοχής δεν είναι μόνο υπερπλήρη, αλλά έχουν κατώτερης ποιότητας συνθήκες από την άποψη της υγιεινής».

«Επιπλέον, ο γενικός συντονισμός της οργάνωσης σε ότι αφορά την υποδοχή των προσφύγων στην Ελλάδα φαίνεται να είναι ελλιπής» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει επίσης το «Politico», η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζονται με πλήρη σεβασμό με βάση την νομοθεσία της ΕΕ, αλλά με δεδομένο τις ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου θα εξακολουθεί να υπάρχει μια εξαίρεση στην περίπτωση των «ευάλωτων αιτούντων» όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν επίσης σχέδιο εντός της ημέρας για να βοηθήσουν την Ελλάδα να «αποφορτίσει» τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για άλλες χώρες της ΕΕ επιταχύνοντας την διαδικασία μετεγκατάστασης και να λάβουν τουλάχιστον 2.000 μετανάστες από την Ελλάδα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Αυτός θα ήταν ο διπλάσιος αριθμός των μετεγκαταστάσεων, το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση