HomeHL-GreeceΗ στρατηγική της ΝΔ για τον προϋπολογισμό και η «παγίδα» με τα πλεονάσματα

Η στρατηγική της ΝΔ για τον προϋπολογισμό και η «παγίδα» με τα πλεονάσματα

Η χώρα εγκλωβίζεται σε λιτότητα διαρκείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη του προϋπολογισμού χαρακτηρίζουν το κλίμα στη ΝΔ, με τα στελέχη που έχουν τοποθετηθεί μέχρι τώρα στην κοινοβουλευτική διαδικασία να δίνουν τον τόνο της μετωπικής σύγκρουσης.

Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη οι εντολές προς όλα τα στελέχη είναι σαφείς: Πλήρης αποδόμηση τόσο του προϋπολογισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ακατάσχετη φοροεπιδρομή με θιγόμενους κυρίως τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα λόγω των έμμεσων φόρων, γεγονός που αποδομεί και τα περί «κοινωνικής ευαισθησίας» της κυβέρνησης, όσο και του καλλιεργούμενου success story της κυβέρνησης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του χρέους.

Ως εκ τούτου η στρατηγική της ΝΔ εδράζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: Αφενός, η Ελλάδα δεν γλίτωσε ούτε ένα ευρώ από το χρέος της, όπως διακήρυττε ο Αλέξης Τσίπρας, παρά επιμηκύνθηκαν οι ωριμάνσεις ομολόγων και αφετέρου η χώρα εγκλωβίζεται στη λιτότητα διαρκείας για περίοδο που ξεπερνά την κυβερνητική θητεία.

Αυτό το θέμα ακριβώς εξάλλου έθιξε και ο Μάκης Βορίδης στην τοποθέτησή του, διερωτώμενος με ποια εντολή η κυβέρνηση δεσμεύεται για πλεονάσματα πέραν του 2018 (μεσοπρόθεσμα) , όπως αναφέρεται ρητά στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup. Αυτό το ερώτημα αποτελεί και μία σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση, την οποία αναμένεται να διατυπώσει ευθέως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν διασταυρώσει το ξίφος του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Μη διανοηθεί να αλυσοδέσει τη χώρα σε δεσμεύσεις και πλεονάσματα, τα οποία θα αποτελέσουν τροχοπέδη για οποιαδήποτε μελλοντική αλλαγή πολιτικής από μία κυβέρνηση της ΝΔ».

Ωστόσο στην Πειραιώς δεν μένουν στις καταγγελίες των κυβερνητικών επιλογών, αλλά στόχος είναι, όπως υπογραμμίζουν η κοινοβουλευτική σύγκρουση να καταδείξει την αναγκαιότητα για διαφορετικό μείγμα πολιτικής, όπως αυτό που πρεσβεύει η Συμφωνία Αλήθειας με φοροελαφρύνσεις και μικρότερα πλεονάσματα συνοδευόμενα από ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο στοχευμένων επιλογών που θα καταφέρει να εκτινάξει το σπιράλ της ελληνικής οικονομίας.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση