HomeHL-WorldΒραζιλία: Δεν αποχωρεί ο Πρόεδρος της Γερουσίας

Βραζιλία: Δεν αποχωρεί ο Πρόεδρος της Γερουσίας

Παρά την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Γερουσία της Βραζιλίας θα λάβει αποφάσεις σχετικά με τον προγραμματισμό της έγκρισης κρίσιμων νομοσχεδίων μόνο αφού η ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου αποφανθεί και επικυρώσει ή ακυρώσει την απόφασή του να απομακρυνθεί από την προεδρία του σώματος ο Ρενάν Καλιέιρους, δήλωσε σήμερα ο γερουσιαστής Ζόρζι Βιάνα.

Ο Βιάνα αναμένεται να αναλάβει πρόεδρος της Γερουσίας σε περίπτωση του το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώσει την απόφασή του να απομακρυνθεί ο Καλιέιρους από το αξίωμα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, αύριο Τετάρτη. Ο Βιάνα είναι μέλος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), το οποίο αντιτίθεται στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μισέλ Τέμερ.

Νωρίτερα σήμερα ο Καλιέιρους απέρριψε το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την προεδρία της Γερουσίας, εξέλιξη η οποία ώθησε τη χώρα προς θεσμική κρίση.

Η εντολή του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου εκδόθηκε διότι σε βάρος του Καλιέιρους ασκήθηκε δίωξη για κατάχρηση. Η υπόθεση αυτή σηματοδότηση την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στους δικαστικούς και τους κοινοβουλευτικούς για τις διώξεις πολιτικών που φέρονται να ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση σήμερα, ηγετικά στελέχη της Γερουσίας της Βραζιλίας έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανοικτή επιστολή με την οποία αρνούνται να εφαρμόσουν την απομάκρυνση του Ρενάν Καλιέιρους ωσότου υπάρξει απόφαση της ολομέλειας του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο ίδιος ο Καλιέιρους, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, κατήγγειλε την απόπειρα απομάκρυνσής του από το αξίωμα εννέα ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του.

Το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι η τελική ψηφοφορία στη Γερουσία (την 13η Δεκεμβρίου) για το όριο στις δημόσιες δαπάνες που ο Τέμερ θέλει να εγγραφεί στο Σύνταγμα της χώρας και αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο του προγράμματος του συντηρητικού προέδρου για τη μείωση του ελλείμματος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση