Μαραθώνιες ήταν οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη και του Υπουργείου Ναυτιλίας για την χρησιμοποίηση του «πλοίου ασφαλείας» που θα μεταφέρει τα ευπαθή προϊόντα των Κρητικών παραγωγών στις αγορές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που έγινε στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου, παρουσία εκπροσώπων των αγροτών που είχαν συγκεντρωθεί από τις 6:00 το απόγευμα στο λιμάνι, ο υπουργός Ναυτιλίας θα εκκινήσει τις διαδικασίες, μετά από συνεννόηση με τους απεργούς της ΠΝΟ ώστε να φορτωθούν οι νταλίκες με τα κηπευτικά και τα άλλα αγροτικά προϊόντα στο πλοίο της γραμμής, προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς που βλέπουν τα προϊόντα τους να σαπίζουν στις αποθήκες.

Η εξέλιξη, μολονότι δεν ικανοποίησε άμεσα τους αγρότες που επιθυμούσαν να αποπλεύσει απόψε το «πλοίο ασφαλείας», ωστόσο λειτούργησε κατευναστικά, με αποτέλεσμα να εκτονωθεί η ένταση που είχε δημιουργηθεί νωρίτερα, καθώς η υπομονή των παραγωγών έχει εξαντληθεί.

Νωρίτερα, το απόγευμα η  ατμόσφαιρα  στο λιμάνι του Ηρακλείου ήταν τεταμένη, καθώς οι εξαγριωμένοι αγρότες δήλωναν έτοιμοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως στην κατάληψη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, ή στον αποκλεισμό της παραλιακής λεωφόρου. Μάλιστα, προς στιγμήν δεν έλειψε η ένταξη και οι φραστικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των συγκεντρωμένων αγροτών και στελεχών του Λιμενικού Σώματος που είχαν παραταχθεί γύρω από το Λιμεναρχείο.

Οι αγρότες από την Ιεράπετρα, το Τυμπάκι και διάφορες άλλες περιοχές της Μεσαράς και γενικότερα της Ανατολικής Κρήτης, είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο λιμάνι γύρω στις 6 το απόγευμα, ενώ παράλληλα κατέφθαναν και οι φορτωμένες με τα κηπευτικά και τα άλλα αγροτικά προϊόντα νταλίκες.

agrotes-limani-exo

Αφού είχε προηγηθεί μικροένταση μεταξύ των συγκεντρωμένων αγροτών και ναυτεργατών που βρίσκονταν μέσα στα πλοία της γραμμής, τα οποία παραμένουν ακινητοποιημένα στο λιμάνι, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι τους, συναντήθηκαν τελικά με τον Λιμενάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαϊτάκη. Λίγο αργότερα, στο λιμάνι έφθασε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος ανέλαβε τις απευθείας διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Ναυτιλίας, καθιστώντας σε όλους τους τόνους σαφές ότι η υπομονή των αγροτών της Κρήτης έχει εξαντληθεί και ότι θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί το μέτρο του «πλοίου ασφαλείας».

agrotes-limani-entash

Εν τέλει, τόσο ο κ. Αρναουτάκης, όσο και οι συγκεντρωμένοι αγρότες έλαβαν τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή, ότι μετά από συνεννόηση με τον ΠΝΟ, το «πλοίο ασφαλείας» θα ξεκινήσει να φορτώνει το πρωί της Τετάρτης τα φορτηγά με τα προϊόντα, ώστε το απόγευμα να βρίσκεται πλέον στον Πειραιά.

agrotes-syskepsh

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από το σημείο συγκέντρωσης των αγροτών

Διαφήμιση
Διαφήμιση