HomeΚΟΣΜΟΣΜεσόγειος: 500 νεκροί ζητούν απαντήσεις

Μεσόγειος: 500 νεκροί ζητούν απαντήσεις

Ουδείς ερεύνησε πώς χάθηκαν στη θάλασσα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Φως» στις συνθήκες θανάτου περίπου 500 ανθρώπων θα επιχειρήσει να ρίξει η Europol, που αναλαμβάνει να διερευνήσει το πιο πολύνεκρο ναυάγιο σκάφους με μετανάστες, που σημειώθηκε φέτος στη Μεσόγειο.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, αυτή «θα κοιτάξει ξανά» το εν λόγω ναυάγιο, αφού έρευνα του Reuters και της εκπομπής Newsnight του BBC αποκάλυψε ένα κενό στην «απάντηση» που έδωσαν στην υπόθεση αυτή οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο Ρομπ Ουέινραϊτ, διευθυντής της Europol, δήλωσε πως η υπηρεσία του θα επανεξετάσει το ναυάγιο, δεδομένου ότι «δεν έχουν δοθεί σαφείς απαντήσεις».

Η έρευνα του Reuters για το δυστύχημα της 9ης Απριλίου, κατά το οποίο υπολογίζεται πως 500 άνθρωποι πνίγηκαν, δημιούργησε «ανησυχητικά» ζητήματα, δήλωσε ο Ουέινραϊτ. Διαπιστώθηκε πως κανένα επίσημο σώμα, ούτε εθνικό ούτε διεθνές, δεν κάλεσε κάποιον να λογοδοτήσει για τους θανάτους, ούτε πραγματοποίησε έρευνα για το ναυάγιο.

Μόνο 37 άνθρωποι επέζησαν από το ναυάγιο του αιγυπτιακού αλιευτικού, όταν οι διακινητές επιβίβασαν σ’ αυτό περισσότερους μετανάστες από ένα μικρότερο σκάφος. Οι επιζήσαντες, οι οποίοι έφθασαν στις 16 Απριλίου στην Ελλάδα, είπαν ότι οι διακινητές εγκατέλειψαν την περιοχή, αφήνοντας έως και 100 ανθρώπους ακόμα ζωντανούς μέσα στη θάλασσα. Είπαν πως οι διακινητές χρησιμοποίησαν βία για να εμποδίσουν τους επιζώντες πάνω στο μικρότερο σκάφος να διασώσουν άλλους.

Μεταξύ των νεκρών υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται 190 Σομαλοί, περίπου 150 Αιθίοπες, 80 Αιγύπτιοι και περίπου 85 άνθρωποι από το Σουδάν, τη Συρία και άλλες χώρες.

Σε συνεντεύξεις στο Reuteres και το Newsnight του BBC, ο Ουέινραϊτ δήλωσε πως διαπιστώνει εκ των υστέρων ότι η υπηρεσία του θα έπρεπε να είχε ερευνήσει το ναυάγιο του Απριλίου και οι έρευνες των μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να έφεραν στο φως ένα «κενό στη συλλογική απάντηση της Ευρώπης» σε τέτοιες περιπτώσεις.

Η Ιταλία, όπου κατευθυνόταν το αλιευτικό, δεν ερεύνησε το ναυάγιο, ούτε η Ελλάδα, όπου αποβιβάσθηκαν οι διασωθέντες. Οι δύο χώρες έκριναν πως δεν διαπράχθηκε έγκλημα εντός της δικαιοδοσίας τους.

Το Reuters εντόπισε τους ιδιοκτήτες του πλοίου που ναυάγησε και τους οργανωτές του ταξιδιού, καθώς και τους διακινητές που συγκέντρωσαν τους μετανάστες στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και πήραν τα χρήματά τους.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης πως, υπό την πίεση των διακινητών, ορισμένοι επιζήσαντες είπαν αρχικά ψέματα για το ταξίδι τους, λέγοντας πως αναχώρησαν από το Τομπρούκ της Λιβύης και όχι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, απ’ όπου είχαν αποπλεύσει στην πραγματικότητα.

Στην Αίγυπτο, ο δικαστής Χαλέντ αλ-Νάσαρ, βοηθός του Αιγύπτιου υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιος για υποθέσεις που αφορούν το Κοινοβούλιο και τα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τι έρευνες διεξήχθησαν για το ναυάγιο του Απριλίου.

Ο αλ-Νάσαρ δήλωσε όμως ότι η Αίγυπτος υιοθέτησε πρόσφατα νέους νόμους κατά της παράνομης μετανάστευσης και ότι η χώρα είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση εναντίον των διακινητών. Προσέθεσε, δε, δεν αποκλείεται να αναληφθεί περαιτέρω δράση σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο του Απριλίου.

Αιγύπτιοι δικηγόροι λένε πως οι ενέργειες των διακινητών ισοδυναμούν με φόνο. «Θεωρώ πως το να βάζεις 500 ανθρώπους σ’ αυτό το σκάφος είναι φόνος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να το περιγράψεις» είπε ο Σάμπρι Τόλμπα, Αιγύπτιος δικηγόρος των οικογενειών μερικών από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση