HomeHL-WorldΗ Μέρκελ…άλλαξε: Οχι στη μπούργκα, αυστηρή με τους πρόσφυγες

Η Μέρκελ…άλλαξε: Οχι στη μπούργκα, αυστηρή με τους πρόσφυγες

Έπαινοι για τον Σόιμπλε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απ’ την αρχή της ομιλίας της η Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να αναφερθεί στο προσφυγικό, ένα θέμα που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο διήμερο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στην Έσση.

Η καγκελάριος προσπάθησε να πουλήσει την πολιτική της στο προσφυγικό ως επιτυχία. Και με το βλέμμα στραμμένο στους δυσαρεστημένους κομματικούς εταίρους, την εκλογική βάση της CDU αλλά και τους ψηφοφόρους του κόμματός της που διέρρευσαν προς το ξενοφοβικό AfD, υπογράμμισε ότι η άφιξη κατά κύματα χιλιάδων προσφύγων στη Γερμανία πέρυσι το καλοκαίρι ήταν μία εξαίρεση: «Το έχουμε πει ξανά και ξανά. Μια κατάσταση όπως στο τέλος του καλοκαιριού του 2015 δεν επιτρέπεται, δεν μπορεί και δεν θα επαναληφθεί. Αυτός παραμένει ο διακηρυγμένος πολιτικός μας στόχος». Η Μέρκελ υποστήριξε, ωστόσο, ότι η περυσινή κατάσταση «ήταν μια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε πολύ καλά». Και συνέχισε: «Όλοι όσοι ήλθαν στη Γερμανία δεν μπορούν να μείνουν εδώ. Αλλά κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά.»

 «ΝΕΙΝ» στη μπούργκα

Η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της μπούργκας , όπου αυτό είναι νομικά εφικτό. «Σ’ εμάς εδώ ισχύει το εξής: δείχνουμε τα πρόσωπά μας. Γι’ αυτό και δεν ενδείκνυται η πλήρης κάλυψη του προσώπου και του σώματος, θα έπρεπε να απαγορευτεί», είπε καταχειροκροτούμενη απ’ τους περίπου χίλιους συνέδρους. Το κόμμα της θέλει να απαγορεύσει τη μπούρκα στα γερμανικά δικαστήρια, τους αστυνομικούς ελέγχους, αλλά και στους δρόμους.

Ταυτόχρονα, πάντως, η καγκελάριος άσκησε κριτική στην εντεινόμενη επιθετικότητα με τα μηνύματα μίσους κατά αλλοδαπών στο διαδίκτυο. Μερικές φορές «έχει κανείς την εντύπωση ότι ορισμένοι, που ζουν περισσότερο καιρό εδώ στη Γερμανία, χρειάζονται κατεπειγόντως ένα μάθημα για την ενσωμάτωση», είπε.

Η συμφωνία για το προσφυγικό με την Άγκυρα «σώζει ζωές»

Η γερμανίδα καγκελάριος υπερασπίστηκε επίσης και την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το προσφυγικό με την Άγκυρα. «Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας παραμένει κρίσιμη για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων. Σώζει ζωές, καθημερινά», είπε η Μέρκελ και ευχαρίστησε τους εθελοντές στην κρίση των προσφύγων. Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή συνεργασία στην πολιτική για τους πρόσφυγες, η Μέρκελ δεν είναι ευχαριστημένη: «απαιτείται περισσότερη αλληλεγγύη από τις χώρες μέλη της ΕΕ, ακόμη κι αν ο αριθμός των προσφύγων είχε ήδη μειωθεί», τόνισε η καγκελάριος.

Έπαινοι για τον Σόιμπλε

Η Μέρκελ υπεραμύνθηκε του στόχου των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών χωρίς τη σώρευση νέων χρεών. Το γεγονός ότι για τρίτη συνεχή χρονιά η κυβέρνησή της κατέθεσε προϋπολογισμό χωρίς νέα χρέη αποδεικνύει ότι ακολουθούν μια  «πολιτική για τις επόμενες γενιές, μια πολιτική βιωσιμότητας», που θα μείνει στην ιστορία συνδεδεμένη με το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε.

Στόχος η σταθεροποίηση της Ευρώπης

Ταυτόχρονα απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να «ψωνίσει» η Βρετανία αλά καρτ στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το Brexit. Και ενόψει της εντεινόμενης ανασφάλειας διεθνώς υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της Ε.Ε.

«Σ’ αυτή την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μ’ έναν κόσμο που καταρρέει θα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η Ευρώπη να μη βγει απ’ την κρίση ασθενέστερη απ’ ό,τι μπήκε.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση