HomeΚΟΣΜΟΣΜπαρνιέ: «Η συμφωνία για Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο»

Μπαρνιέ: «Η συμφωνία για Brexit πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο»

«Το Brexit θα είναι νομικά περίπλοκο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λιγότερο από δύο χρόνια αναμένεται να διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, εφόσον η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρήσει στην επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ έως το τέλος Μάρτιου, όπως έχει προαναγγείλει η ίδια. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Μπαρνιέ στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την θέση αυτή ανέφερε πως το Brexit θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν τον Μάρτιο του 2019, οπότε θα διεξαχθούν οι επόμενες ευρωεκλογές. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε ο ίδιος, η συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο του 2018, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να επικυρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τους υπόλοιπους θεσμούς και τα κράτη-μέλη.

«Το Brexit θα είναι νομικά περίπλοκο, πολιτικά ευαίσθητο και με σημαντικές επιπτώσεις για τις οικονομίες και τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές τού καναλιού» υπογράμμισε σήμερα ο Μισέλ Μπαρνιέρ.

Σε ό,τι αφορά τη μεταβατική περίοδο που επιζητεί το Λονδίνο μετά το Brexit, ο ίδιος δεν την απέκλεισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα εξαρτηθεί από τη «χρησιμότητά» του. «Μια τέτοια περίοδος θα είναι χρήσιμη εφόσον είναι μέρος της διαδρομής προς τη νέα συμφωνία. Πρέπει να γνωρίζουμε την προοπτική για τη νέα αυτή εταιρική σχέση και στη συνέχεια να αποφασίσουμε σχετικά με τη χρησιμότητά της» τόνισε και πρόσθεσε πως «εναπόκειται στο Ηνωμένο Βασίλειο να πει ποια θα είναι η σχέση που επιθυμεί να έχει μετά το Brexit με την ΕΕ, και στα κράτη-μέλη της ΕΕ στη συνέχεια να χτίσουν το μέλλον με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη βάση μιας νομικά διαφορετικής σχέσης».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση