HomeHL-GreeceΝΔ: Βαρύ κόστος σε μέτρα και μονιμοποίηση του «κόφτη»

ΝΔ: Βαρύ κόστος σε μέτρα και μονιμοποίηση του «κόφτη»

«Ένα ακόμη χαμένο ορόσημο μετά το Eurogroup»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κατά μέτωπον επίθεση που θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού, εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την απόφαση του τελευταίου Eurogroup που θεωρούν ότι επισωρεύει νέο οδυνηρό κόστος για την ελληνική κοινωνία.

«Τα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη», υπογράμμιζαν συνεργάτες του που υπενθύμιζαν ότι επανειλημμένα είχε στηλιτεύσει την τακτική των καθυστερήσεων που ακολουθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «ακολουθώντας παρελκυστική τακτική για να δώσει την εντύπωση πως δήθεν διαπραγματευόταν ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που έκανε ήταν χάσιμο χρόνου για εσωτερική κατανάλωση».

Χωρίς να παραγνωρίζουν τη συμφωνία για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους, επιτελείς του Μοσχάτου υπογραμμίζουν με έμφαση δύο τεράστιας σημασίας ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα από ένα ακόμη χαμένο χρονικό ορόσημο, όπως η ίδια η κυβέρνηση είχε αναγορεύσει την 5η Δεκεμβρίου, και είναι:

*Πρώτον, η παράταση της εκκρεμότητας με την δεύτερη αξιολόγηση, και

*Δεύτερον, η καταγραφή δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα, επώδυνα μέτρα.

«Επιβεβαιώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018», υπογραμμίστηκε στην πρώτη επίσημη αντίδραση που ήρθε μέσω ανακοίνωσης η οποία εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της ΝΔ λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

«Η κυβέρνηση μάλιστα δεσμεύτηκε στην επίτευξη αυτών των στόχων, με την εφαρμογή νέων μέτρων και την επέκταση της χρήσης του «κόφτη»», ανέφεραν οι γαλάζιοι επιτελείς και πρόσθεταν: «Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει για ακόμη μία φορά αποτύχει, δεσμεύοντας τη χώρα, για πολλά χρόνια, σε μια πολύ δύσκολη πορεία. Και αυτό γιατί έχασε πολύτιμο χρόνο, είναι αναξιόπιστη και παραμένει ιδεοληπτική».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, στην γαλάζια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «τουλάχιστον, υπήρξε συμφωνία, έστω και με καθυστέρηση, για τα άμεσα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του χρέους». Και αφού σημειώνεται ότι η «βιωσιμότητα επιβαρύνθηκε από τους ανερμάτιστους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης», υπογραμμίζεται: «Δυστυχώς όμως, αυτές οι παρεμβάσεις δεν αφορούν και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο και δεν συνδυάζονται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

Γι΄ αυτό και το συμπέρασμα των επιτελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «το κόστος της κυβερνητικής ανεπάρκειας θα είναι –και πάλι – οδυνηρό για την ελληνική κοινωνία».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση