Μεγάλη νομική σημασία είχε η  απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων, με την οποία μια ολόκληρη οικογένεια που είχε εμπλακεί σε διπλό δανεισμό σε μία τράπεζα, είτε ως οφειλέτες, είτε ως εγγυητές, κατόρθωσε να σώσει την περιουσία της.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, νεαρό ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί, είχαν συνάψει δύο δάνεια, ένα καταναλωτικό και ένα στεγαστικό, με εγγυητές τους γονείς της κοπέλας. Το συνολικό χρέος τους ανερχόταν σε 49.601,69 ευρώ.

Οι δανειολήπτες, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν την περιουσία τους, ζήτησαν τη συνδρομή της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, και κατόρθωσαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με την καθοριστικής σημασίας απόφαση του Ειρηνοδικείου Χανίων.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το ζευγάρι  όταν προχώρησε στον δανεισμό δεν αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα δεδομένου ότι εργάζονταν και οι δύο. Ο μεν σύζυγος ως υδραυλικός, σε δική του επιχείρηση την οποία μετέπειτα έκλεισε  και η σύζυγος ως  Ιδιωτική υπάλληλος. Σήμερα και οι δύο παραμένουν άνεργοι, ενώ το μοναδικό τους εισόδημα είναι ένα ενοίκιο από ένα κατάστημα ύψους 500 ευρώ μηνιαίως, με το οποίο καλύπτουν τα βιοτικά τους έξοδα, οι ίδιοι και το ανήλικο παιδί τους.

Όσο αφορά τους γονείς της κοπέλας που είχαν μπει εγγυητές στα δάνεια των παιδιών τους, διαθέτουν μόνο τη σύνταξη ΙΚΑ του πατέρα, ενώ η μητέρα δεν υπήρξε ποτέ εργαζομένη.

Όλοι τους διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, τόσο σε αστικά ακίνητα όσο  και σε αγροτικά. Από το χρέος ωστόσο στην τράπεζα, κινδύνευε να χαθεί διώροφη κατοικία, στην οποία η κόρη είχε την υψηλή κυριότητα και οι γονείς της την επικαρπία.

Το σημαντικό στη συγκεκριμένη απόφαση εστιάζεται στο ότι, το Δικαστήριο των Χανίων, αποφάσισε να απαλλάξει τελείως, τον γαμπρό και την πεθερά του, καθώς δεν είχαν εισόδημα από καμία πηγή.

Επίσης αποφάσισε:

α) Καταβολή «μηδενικών δόσεων» για τον γαμπρό , ο οποίος υπήρξε οφειλέτης σε καταναλωτικό δάνειο και σε μητέρα και κόρη «μηδενικές καταβολές» καθώς συμμετείχαν ως εγγυήτριες

β) Στην καταβολή μηνιαίας δόσης ύψους 200 ευρώ, από τον εγγυητή πεθερό, για μια πενταετία και μόνο

γ) Δόθηκε «Περίοδος χάριτος» πενταετίας για το στεγαστικό  δάνειο της συζύγου

δ) Διασώθηκε η περιουσία όλων των μελών της οικογένειας

ε) Καταβολή  από τη σύζυγο δόσης ύψους 208,89 ευρώ ,για 15 χρόνια, για το στεγαστικό δάνειο που είχε συνάψει, και αφού έγινε η αφαίρεση του ποσού που είχε καταβάλει , ο εγγυητής πατέρας της.

Διαφήμιση
Διαφήμιση