HomeΚΟΣΜΟΣΑνασχηματισμός στη Γαλλία: Ευκαιρία για τον Ολάντ να εκδικηθεί τον Μανουέλ Βαλς

Ανασχηματισμός στη Γαλλία: Ευκαιρία για τον Ολάντ να εκδικηθεί τον Μανουέλ Βαλς

Άνω κάτω ενόψει εκλογών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Πρόεδρος ήμουν, πρόεδρος είμαι και πρόεδρος θα είμαι. Τίποτα δεν άλλαξε», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, πριν αναχωρήσει από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να επιστρέψει στο Παρίσι.

Και πράγματι, ο Ολάντ έχει την ευκαιρία να το αποδείξει με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που αναμένεται για την Τρίτη ή την Τετάρτη. Αν ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για πρόεδρος της Δημοκρατίας και παραιτηθεί από τη θέση του, τότε ο Ολάντ θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό και θα είναι μια ευκαιρία γι’ αυτόν να κανονίσει ανοιχτούς λογαριασμούς με ορισμένα πρόσωπα, όπως γράφει ο γαλλικός Τύπος.

Ο άνθρωπος που ψάχνει ο Ολάντ για τη θέση του πρωθυπουργού θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες ικανότητες. «Αποτελεσματικότητα, συνοχή και εμπιστοσύνη», σύμφωνα με το περιβάλλον του προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά τα ονόματα που κυκλοφορούν από σήμερα αποδεικνύουν ότι ο Ολάντ δεν θα ζητήσει τη γνώμη του Βαλς, ούτε πρόκειται να τον διευκολύνει για την υποψηφιότητά του.

Ο πρώτος που αποκλείεται να αναλάβει πρωθυπουργός στη νέα κυβέρνηση είναι ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, υπουργός Αμυνας. Οχι μόνο γιατί ασχολείται με τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ, αλλά γιατί ήταν από τους πρώτους που στήριξε τον Μανουέλ Βαλς για επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε συμβουλεύσει τον Ολάντ να μην είναι υποψήφιος για μια νέα θητεία. «Ο Βαλς θα προτιμούσε να γίνει ο Λε Ντριάν πρωθυπουργός, αλλά δεν πρόκειται να του γίνει το χατίρι», εξηγούσε στη Le Monde ένας στενός συνεργάτης του Ολάντ.

Φαβορί για την πρωθυπουργία θεωρείται ο νυν υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Αλλά το να εγκαταλείψει τη θέση του τώρα, που η απειλή τρομοκρατικών χτυπημάτων παραμένει ανοιχτή, θα ήταν μια προβληματική επιλογή. Ο Ολάντ σκέφτηκε να του δώσει και τις δύο ιδιότητες, πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών ταυτόχρονα, τόσο τον εμπιστεύεται. Η άλλη επιλογή είναι να τον ορίσει πρωθυπουργό και να επιλέξει ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του για το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπάρχουν και άλλοι υπουργοί ή υφυπουργοί που αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση γιατί στηρίζουν την υποψηφιότητα του Μανουέλ Βαλς για την προεδρία της Δημοκρατίας. «Ο Ολάντ θέλει να έχει γύρω του, πριν αποχωρήσει από τη θέση του, ανθρώπους που εμπιστεύεται πλήρως. Κρίμα που ο Ζαν Μαρκ Ερό έγινε υπουργός Εξωτερικών και ήταν ήδη πρωθυπουργός, αλλιώς θα τον τοποθετούσε τώρα πρωθυπουργό ο Ολάντ. Θα ήταν σαν να χτυπούσε στην πλάτη του Βαλς και να του έλεγε ότι δεν ξεχνάει τίποτα», δηλώνει στενός συνεργάτης του Γάλλου προέδρου στη Le Monde.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση