HomeHL-9Σήμερα αποφασίζει η ΠΝΟ για την πορεία των κινητοποιήσεών της – Δεμένα τα πλοία μέχρι την Τρίτη

Σήμερα αποφασίζει η ΠΝΟ για την πορεία των κινητοποιήσεών της – Δεμένα τα πλοία μέχρι την Τρίτη

Παρά τις προσπάθειες Κουρουμπλή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας ότι «οι φήμες που κυκλοφορούν για την αλλαγή του καθεστώτος της φορολογίας των ναυτικών είναι παντελώς αβάσιμες», το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις στο απεργιακό μέτωπο. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του περασμένου Σαββάτου τα πλοια θα παραμείνουν δεμένα έως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου.

Να σώσει ό,τι γίνεται να σωθεί προσπαθεί ο Παναγιώτης Κουρουμπλής εν μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών. Η αποφασιστικότητα της Πανελλήνιας Ναυτικης Ομοσπονδίας να συνεχίσει για όσο πάει να κρατάει δεμένα τα πλοία στα λιμάνια λόγω της επερχόμενης ολικής ανατροπής στα φορολογικά του κλάδου είχε ως αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Ναυτιλίας με γραπτή του δήλωση να υπογραμμίσει ότι «δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας των ναυτικών» παραδεχόμενος ότι η αύξηση που έχουν υποστεί από τις κυβερνήσεις της περασμένης πενταετίας έχει οδηγήσει στον τριπλασιασμό της φορολογίας των ναυτικών.΄

Τόνισε ότι «το έγγραφο που κυκλοφόρησε ως «έγγραφο διαπραγμάτευσης» με τους θεσμούς αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα την «κατάργηση/αύξηση του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών». Για την κυβέρνηση, όμως, δεν τέθηκε ποτέ θέμα κατάργησης του φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς. Η αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του ναυτικού επαγγέλματος και της συμβολής των ναυτικών στην ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας, αποτελούν προγραμματική θέση της Κυβέρνησης. Η στήριξη του επαγγέλματος του ναυτικού αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Η δέσμευση και η προσπάθεια της Κυβέρνησης στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης είναι η αδιαπραγμάτευτη διατήρηση του ισχύοντος σήμερα φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς και η αποφυγή κάθε περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι η αύξηση που έχουν υποστεί από τις Κυβερνήσεις της περασμένης πενταετίας έχει οδηγήσει στον τριπλασιασμό της φορολογίας των ναυτικών».

Σήμερα, Δευτέρα στις 11 το πρωί τα 13 συνδικαλιστικά σωματεία της ΠΝΟ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον Αγ. Διονύσιο και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων θα συναντηθεί πιθανότατα με τον υπουργό Ναυτιλίας.

Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων από την Ιεράπετρα οι οποίοι έχουν ζητήσει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων από την Κρήτη στην περίπτωση που η απεργία των ναυτικών συνεχιστεί.

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχε τοποθετηθεί για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτικών:

«Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της Κυβέρνησής του συνεχίζουν τον εμπαιγμό στους ναυτικούς μας. Παρά τις κούφιες εξαγγελίες και υποσχέσεις τους για προστασία των κοινωνικά αδυνάτων και του εισοδήματος των Ελλήνων ναυτικών, προχωρούν σε μία ακόμη αλόγιστη αύξηση της φορολογίας τους. Η Κυβέρνηση αγνοώντας το υψηλό ποσοστό ανεργίας, την ιδιομορφία και τις ιδιαίτερα σκληρές και ανθυγιεινές συνθήκες του ναυτικού επαγγέλματος δίνει τη χαριστική βολή στους ανθρώπους της θάλασσας, αυξάνοντας την φορολογία τους στο 45%.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησής του, παραβλέπουν το γεγονός ότι με την υιοθέτηση τέτοιων ρυθμίσεων θα προκαλέσουν ακόμη πιο αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας και, τελικά, στον αφελληνισμού των πληρωμάτων της. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί απαράδεκτη την υπερφορολόγηση των Ελλήνων ναυτικών, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η φορολογία των ναυτικών επιδοτείται από το ίδιο το Κράτος ή είναι πολύ μικρή.

Οι κινήσεις αυτές, αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που βρίσκεται ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε για τον Έλληνα ναυτικό και τη ναυτιλία μας».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση