HomeHL-9Δημοψήφισμα Ιταλία: Στο 59,2% το «no», μόλις στο 40,8% το «si» που στήριξε ο Ρέντσι

Δημοψήφισμα Ιταλία: Στο 59,2% το «no», μόλις στο 40,8% το «si» που στήριξε ο Ρέντσι

Το τελικό αποτέλεσμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με διαφορά 19 μονάδων επικράτησε τελικά το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα προκαλώντας την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα υπέρ του «όχι» ψήφισαν 19.376.822 Ιταλοί, ποσοστό 59,2%, έναντι 13.361.413 Ιταλών που ψήφισαν «ναι», ποσοστό 40,8%.

Πρόκειται για μεγαλύτερη ήττα για τον απερχόμενο, πλέον, Ιταλό πρωθυπουργό σε σχέση με αυτή που είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις πριν την κάλπη.

Τη βαριά ήττα είχαν περιγράψει τα πρώτα exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Η πρόβλεψη του Piepoli Institute/IPR για το δίκτυο RAI έδινε στο «ναι» 39%-43%, και στο «όχι» 57%-61% ενώ η πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, έδινε ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής συντριπτικά υπέρ του «όχι» ψήφισαν οι Ιταλοί που ζουν στην Ιταλία ενώ αναφανδόν υπέρ του «ναι» τάχθηκαν οι Ιταλοί που ζουν στο εξωτερικό.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψήφου των Ιταλών που ζουν στην Ιταλία

no1

Το τελικό αποτέλεσμα της ψήφου των Ιταλών του εξωτερικού

no2

Παράλληλα όπως παρατηρεί το δίκτυο Sky το στοιχείο που ίσως έκρινε το αποτέλεσμα ήταν το γεγονός ότι οι νέοι σε ηλικία γύρισαν την πλάτη στον Ρέντσι και ψήφισαν «no» καθώς μόνο στις ηλικίες 51 και πάνω επίκράτησε το «si».

no3

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στην ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

«Είναι μια μεγάλη λαϊκή νίκη. Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας τα exit poll σχετικά με το ιταλικό δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων».

Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Τα αποτελέσματα ανά περιφέρεια

no4

Τα αποτελέσματα ανά ήπειρο των Ιταλών του εξωτερικού

no5

«Το τρένο αναχώρησε», έγραψε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο στο Twitter.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό πως θα συγκληθεί εκτάκτως συνεδρίαση του Δημοκρατικού Κόμματος την ερχόμενη Τρίτη, με αρκετούς να εκφράζουν φόβους ακόμα και για την παραμονή του Ρέντσι στην προεδρία του κόμματος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση