HomeΚΟΣΜΟΣΑυστρία: Αποδέχθηκε την ήττα του ο ακροδεξιός Χόφερ

Αυστρία: Αποδέχθηκε την ήττα του ο ακροδεξιός Χόφερ

Λίγο μετά τα exit polls

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ήττα του υποψηφίου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ «δείχνουν» οι πρώτες εκτιμήσεις στην Αυστρία αφού έκλεισαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες προβολές που δημοσιεύει η Deutsche Welle στο 53,6% κυμαίνεται το ποσοστό που συγκεντρώνει ο υποστηριζόμενος από τους Πράσινους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ενώ 46,4% συγκεντρώνει ο ακροδεξιός Χόφερ.

Ο εκπρόσωπος της καμπάνιας του αμέσως μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα exit poll, δήλωσε πως ο Χόφερ αποδέχεται την ήττα του.

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Χέρμπερτ Κικλ, στη δημόσια τηλεόραση.

Ο 45χρονος υποψήφιος του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων σε ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε «βαθύτατα θλιμμένος» και έδωσε συγχαρητήρια στον 72χρονο αντίπαλό του για τη νίκη.

«Αγαπητοί φίλοι, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω. Με στηρίξατε σημαντικά και είμαι απίστευτα θλιμμένος που δεν λειτούργησε. Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και παρακαλώ όλοι οι Αυστριακοί να μείνουν ενωμένοι και να εργαστούν από κοινού. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, δεν έχει σημασία τι αποφασίσαμε στην κάλπη. Ζήτω η Αυστρία. Ο δικός σας Νόρμπερτ Χόφερ», έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook.

Ο οικολόγος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη μιας «φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας», τονίζοντας πως «από την αρχή αγωνίστηκα και τάχθηκα υπέρ μιας φιλοευρωπαϊκής Αυστρίας».

Ο ντερ Μπέλεν πρόσθεσε μιλώντας στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση πως θέλει να προασπίσει τις «αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης».

«Νιώθουμε όλοι μας μεγάλη ανακούφιση και είμαστε πολύ ευγνώμονες», δήλωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Βαν ντερ Μπέλεν, Λόταρ Λοκλ. Η ανακοίνωση της νίκης προκάλεσε έκρηξη χαράς στους υποστηρικτές του οικολόγου υποψηφίου, που έχουν συγκεντρωθεί στο Παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιένη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι γυναίκες ψήφισαν τον ντερ Μπέλεν σε ποσοστό 62% και τον Χόφερ σε ποσοστό 38%, ενώ οι άνδρες κατά 44% υποστήριξαν τον υποψήφιο των Πρασίνων και κατά 56% τον ακροδεξιό υποψήφιο.

Παράλληλα, το 65% των ψηφοφόρων υποστήριξαν τον ντερ Μπέλεν γιατί τάσσεται υπέρ της Ευρώπης.

afstria1

Για δεύτερη φορά μέσα έξι μήνες, οι Αυστριακοί κλήθηκαν στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της χώρας, με το αποτέλεσμα να θεωρείται καθοριστικό, καθώς κρίνεται εάν η Αυστρία θα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης με πρόεδρο προερχόμενο από ακροδεξιό κόμμα.

Το ποσοστό συμμετοχής αναμένεται να είναι χαμηλότερο από το εκείνο του δεύτερου γύρου στις 22 Μαΐου, που άγγιξε το 72,65%, με τους Αυστριακούς να δείχνουν κουρασμένοι από τις συνεχείς εκλογές αλλά και να επηρεάζονται από την ημερομηνία αυτών, μιας και είναι μία ανάσα πριν από τα Χριστούγεννα.

Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να έχει ξεκαθαριστεί πιθανόν το απόγευμα της Δευτέρας ή ακόμη και το πρωί της Τρίτης, καθώς ο σημερινός επαναληπτικός γύρος των εκλογών δεν αναμένεται να δώσει ένα τελικό αποτέλεσμα λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολικών ψήφων που φέρεται να αγγίξουν ίσως και τις 700.000 και των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις επιστολικές ψήφους.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η μάχη είναι «στήθος με στήθος», με την διαφορά των δύο υποψηφίων να είναι ελάχιστη, με τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χοφερ, ωστόσο, να φέρεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε κερδίσει τις εκλογές της 22ας Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 50,3%, έναντι 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ, ωστόσο το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με μία αμφιλεγόμενη απόφασή του είχε ακυρώσει το αποτέλεσμα και είχε ορίσει επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας, αποδεχόμενο σχετική προσφυγή που είχε καταθέσει το Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα του υποψηφίου του.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επιστολικές ψήφοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στις 22 Μαίου, καθώς ο ίδιος συγκέντρωσε κατά 174.535 περισσότερες από τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που τελικά του εξασφάλισε ένα προβάδισμα κατά 30.863 ψήφους, οι οποίες και τον ανέδειξαν σε νικητή του δευτέρου γύρου.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση