HomeHL-GreeceΗ κυβέρνηση επιμένει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Η κυβέρνηση επιμένει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα

Καθαρό μήνυμα στους θεσμούς

Διαφήμιση

Μετά την αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν αναλυτικά για τα νέα δεδομένα.

Μετά την αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν αναλυτικά για τα

Με αυτήν τη φράση κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επιχειρεί να απαντήσει στα «καυτά» ερωτήματα που προκύπτουν από τη δύσβατη πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, αλλά και στα διλήμματα που υπαινίχθηκε κυβερνητικός αξιωματούχος και παραπέμπουν σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφοντας από το ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα και την πρόκληση να τροφοδοτήσει το σκηνικό εντός και εκτός των τειχών με αιφνιδιαστικές ενδεχομένως πρωτοβουλίες.

Ο ίδιος και οι υπουργοί του έχουν ήδη τοποθετηθεί. Ζητούν την τήρηση των συμφωνηθέντων με τους εταίρους από το Eurogroup του περασμένου Μαΐου και διατηρούν την προσδοκία ότι θα αλλάξουν σελίδα, έστω κι αν καθυστερούν οι οριστικές αποφάσεις. Για την απομείωση του χρέους κατ’ αρχάς με τη συγκεκριμενοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων και εν συνεχεία για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι, που θα προετοιμάσει με ασφάλεια τη σταδιακή έξοδο στις αγορές.

Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ, σύμφωνα με την ομολογία κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, απαιτεί νέα μέτρα της τάξεως των 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μέχρι σήμερα απομακρυνθεί από το σκεπτικό της εντολής προς τους υπουργούς του: «Κλείστε τώρα τη δεύτερη αξιολόγηση». Ομως έχουν περάσει αρκετές μέρες και σε αυτό το διάστημα οι θεσμοί «δείχνουν τα δόντια τους» ανάμεσα στα καλά λόγια. Και ειδικά το ΔΝΤ που προειδοποιεί ότι χωρίς τους όρους που θέτει στο τραπέζι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ενεργά στο ελληνικό πρόγραμμα. Και η ανησυχία εξελίσσεται σε έντονο προβληματισμό για το αν ζητηθεί ακόμη και η υπογραφή ενός πακέτου μέτρων που υπερβαίνει το υπάρχον πρόγραμμα χρονικά.

«Κόφτης»

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «νέα μέτρα πέραν του 2018 δεν γίνονται αποδεκτά». Ωστόσο στο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών καλείται να παίξει τον ρόλο του, αφού τυχόν αποδοχή των όρων του ΔΝΤ αποτελεί έμμεση αναγνώριση αποτυχίας του προγράμματος που συνέταξαν τον Ιούλιο του 2015.

Κάποιοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της επέκτασης της διάρκειας του «κόφτη» έως και το 2020, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας και να αποφύγει τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων και άλλα δυσβάσταχτα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση άπαντες δίνουν κλίμα μιας πιθανής συμφωνίας σε δόσεις και σίγουρα όχι κατά την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. Δεν προεξοφλούν, ούτε απορρίπτουν το ένα ή το άλλο σενάριο. Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται μεθοδικά και αθόρυβα για όλες τις εκδοχές.

Εγκυρες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι μετά την αυριανή, κρίσιμη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν αναλυτικά για τα νέα δεδομένα και να λάβουν αποφάσεις για τις μετέπειτα κινήσεις και το σχετικό χρονοδιάγραμμα. Ετσι κι αλλιώς κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας άρχισε να ενεργοποιείται την Παρασκευή ο «συναγερμός», ενώ σημειώθηκε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού αποκτά εκ των πραγμάτων χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης.

Ενα από τα «κρυφά χαρτιά» του Μεγάρου Μαξίμου πάντως αφορά και κουμπώνει με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη. Σήμερα προσέρχονται οι Ιταλοί στις κάλπες για ένα εξαιρετικά αμφίρροπο δημοψήφισμα, όπως και οι Αυστριακοί, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία προετοιμάζονται για τη νέα ?εκλογική? χρονιά και ανησυχούν για την ενίσχυση του ακροδεξιού στοιχείου. Η Τουρκία του Ερντογάν απειλεί δε τόσο με το Προσφυγικό όσο και με την κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της εναντίον της Ελλάδας τα ευρωπαϊκά σύνορα. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι εταίροι μας θα συνυπολογίσουν όλες τις παραμέτρους πριν φανερώσουν τα χαρτιά τους σε σχέση με το φινάλε της αξιολόγησης.

Γι’ αυτό και μία από τις χαρακτηριστικές κινήσεις των προηγούμενων 24ώρων του Αλέξη Τσίπρα ήταν να καλέσει στο τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο για να αναλύσει τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τις προκλήσεις των Τούρκων και το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις εν εξελίξει συζητήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ανεπιθύμητη συμφωνία

Αυτό δε που ανησυχεί ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι το πιθανό κλείσιμο συμφωνίας του ΔΝΤ με τη γερμανική πλευρά και τον κ. Σόιμπλε, παρά τις σημαντικές διαφορές ως προ την ανάλυση του ελληνικού παζλ και την ενδεδειγμένη λύση ? είτε για το χρέος είτε για το ύψος των πλεονασμάτων από το 2018 μέχρι το 2020, που θα προβλέπει και νέα μέτρα.
ethnos.gr

Διαφήμιση