HomeHL-World «Φοβάμαι μην η οργή γίνει ψήφος διαμαρτυρίας»

 «Φοβάμαι μην η οργή γίνει ψήφος διαμαρτυρίας»

Ο συγγραφέας Μενασε για τις αυστριακές εκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για μια ακόμα φορά ο ακροδεξιός Νόμπερτ Χόφερ και ο «πράσινος» Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν αναμετρούν τις δυνάμεις τους για το ύπατο αυστριακό αξίωμα. Θυμίζουμε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο ακυρώθηκε λόγω οργανωτικών παρατυπιών μετά από προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων στην αυστριακή δικαιοσύνη. Όμως και οι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο προεδρικές αναβλήθηκαν όταν διαπιστώθηκαν προβλήματα στους φακέλους των επιστολικών ψήφων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η μάχη Χόφερ – βαν ντερ Μπέλεν στην κάλπη, με τα προγνωστικά να προβλέπουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα, όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο. Πολιτικοί παρατηρητές μάλιστα εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη επικράτηση του Νόρμπερτ Χόφερ, θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο, μέχρι σήμερα, θρίαμβο των λαϊκιστών στην Ευρώπη.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF o αυστριακός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Ρόμπερτ Μενάσε, γνωστός και στην Ελλάδα από το μυθιστόρημα «Η έξωση από την κόλαση», εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κλιμάκωση της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αυστρία. Παράλληλα όμως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών.

«Η χώρα είναι διχασμένη. Οι οπαδοί του Νόμπερτ Χόφερ αρχίζουν ήδη να πανηγυρίζουν θεωρώντας βέβαια τη νίκη τους. Ακόμα και εγώ λαμβάνω mail ή μηνύματα με απειλές ότι «ήρθε η ώρα σας, σε λίγο δεν θα περνάτε πια καλά όλοι εσείς οι κρατικοδίαιτοι καλλιτέχνες, να πας στο Ισραήλ», και άλλα παρόμοια. Την ίδια στιγμή όμως παρατηρώ ότι η κοινωνία των πολιτών ορθώνει το ανάστημά της και μάχεται. Είναι πολύ έντονη η αίσθηση αυτή. Και μετά είναι και εκείνοι που είναι απαθείς. Που έχουν κουραστεί βλέποντας ξανά και ξανά την ίδια τηλεμαχία, τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια επιχειρήματα και τα ίδια πρωτοσέλιδα».

Προεκλογικός αγώνας με φασιστικά σύμβολα

Ο αυστριακός συγγραφέας κάνει λόγο για «καταστροφική πολιτική κατάσταση» στη χώρα που προκαλεί οργή σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Οργή, που είναι πολύ πιθανό να διοχετευτεί σε μια ψήφο διαμαρτυρίας.

«Η οργή είναι κατανοητή. Δυσκολεύομαι ωστόσο να αποδεχθώ ότι ο κόσμος ακολουθεί κάποιον υποψήφιο, ο οποίος έκανε προεκλογικό αγώνα και πολιτική καριέρα με φασιστικά σύμβολα. Δεν μπορώ να καταλάβω ότι λόγω της οργής που πολλοί αισθάνονται, ψηφίζουν ένα κόμμα σαφώς εχθρικό απέναντι στους ξένους και ρατσιστικό. Όταν προ ετών το κόμμα των Ελευθέρων συγκυβερνούσε, το μισό κόμμα ή η μισή κυβέρνηση κατέληξε λίγο αργότερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου για διαφθορά ή άλλες υποθέσεις. Τα μέλη του βρέθηκαν δηλαδή από το υπουργικό συμβούλιο στο δικαστήριο. Κατανοώ την οργή, όχι όμως την αντίδραση. Είτε ο κόσμος αυτός είναι τυφλωμένος, είτε ανόητος».
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση