HomeΚΟΣΜΟΣΈκκληση για την αποφυλάκιση ακτιβίστριας

Έκκληση για την αποφυλάκιση ακτιβίστριας

Αργεντινή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε χθες τις αρχές της Αργεντινής να αποφυλακίσουν την ακτιβίστρια Μιλάγκρο Σάλα, που συνελήφθη τον Ιανουάριο στη βορειοδυτική επαρχία Χουχούι.

Η Επιτροπή, βραχίονας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), κάλεσε τις αρχές της Αργεντινής να «λάβουν υπόψη τους άμεσα» τις προτάσεις που έκανε τον Οκτώβριο μια υπηρεσία του ΟΗΕ, που επισήμανε ότι η προφυλάκιση της Σάλα είναι «αδικαιολόγητη και αυθαίρετη».

Η Σάλα, επικεφαλής του κοινωνικού κινήματος Τουπάκ Αμάρου, συνελήφθη τον Ιανουάριο και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση εγκληματικών ενεργειών, διότι ηγήθηκε μιας διαδήλωσης μπροστά σε κτίρια της επαρχιακής κυβέρνησης. Σε βάρος της επίσης διεξάγεται έρευνα για απάτη που σχετίζεται με ένα πρόγραμμα στέγασης για άπορους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα, το οποίο διαχειριζόταν το κίνημα Τουπάκ Αμάρου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΑΚ Λουίς Αλμάγκρο δήλωσε την Τρίτη πως η φυλάκιση της Σάλα δεν δικαιολογείται, καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος φυγής ή παρακώλυσης των διαδικασιών της έρευνας από μέρους της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατέγραψε τη θέση αυτή και κάλεσε μέλη της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επισκεφθούν το Χουχούι και να συναντηθούν με τις διάφορες πλευρές στην υπόθεση της Σάλα.

Η Αργεντινή είναι μέλος του ΟΑΚ, ενός από τους σημαντικότερους πολυμερείς οργανισμούς του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Ο Χοακίν Μιζόν Κιντάνα, ο εισαγγελέας που είναι επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς στην επαρχία Χουχούι, υπεραμύνθηκε της προφυλάκισης της Σάλα και είπε πως οι συστάσεις του ΟΗΕ οφείλονται σε έλλειψη πληροφόρησης.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδεικνύουν «παντελή άγνοια για την υπόθεση», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο σύζυγος της Σάλα, ο Ραούλ Νόρο, μέλος του κινήματος Τουπάκ Αμάρου, χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος της μέρος ενός «πολιτικού διωγμού».

Ο Νόρο και η Σάλα έχουν υποστηρίξει δημόσια την κεντροαριστερή πρώην πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ.

Ο Νόρο είχε συλληφθεί τον Ιούλιο, αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος, όπως και άλλα τρία μέλη του κινήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση