HomeHL-GreeceΚυπριακό και Προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ

Κυπριακό και Προσφυγικό στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ

Σειρά επαφών στα Εμιράτα για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ στο ‘Αμπου Ντάμπι. Η συνάντησε διήρκησε περίπου 40 λεπτά.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας  απηύθυνε χαιρετισμό στη διεθνή Διάσκεψη για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και είχαν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

Στη Διάσκεψη με αντικείμενο τη «Διασφάλιση της Απειλούμενης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», το κύριο μέρος της οποίας πραγματοποιείται το Σάββατο, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 40 χώρες, καθώς και ειδικοί και αξιωματούχοι από τις περιοχές που επλήγησαν μνημεία από πολεμικές συγκρούσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο θα επικεντρώσει σε τρόπους αντιμετώπισης των καταστροφών πολιτιστικών μνημείων από τρομοκρατικές δράσεις και συγκρούσεις, καθώς και αντιμετώπισης του trafficking πολιτιστικών αγαθών. Οι αποφάσεις του συνεδρίου θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της Γαλλίας αναμένεται να είναι η καθιέρωση ενός διεθνούς κονδυλίου-ταμείου, με έδρα την Ελβετία, για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας σε καιρό πολέμου, με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό τουλάχιστον 100 εκατ. δολαρίων.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντάσσεται και εκείνη στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας διεθνώς, με επόμενη «στάση» του πρωθυπουργού τα Ιεροσόλυμα, στις 8 Δεκεμβρίου, για την τριμερή διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με αντικείμενο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθεί, επίσης, διμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση