HomeHL-9Ο Π. Παυλόπουλος επίτιμος πρόεδρος του ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος

Ο Π. Παυλόπουλος επίτιμος πρόεδρος του ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος

Ο Π. Παυλόπουλος επίτιμος πρόεδρος του ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είναι επίτιμος πρόεδρος και εταίρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών του Ελ. Βενιζέλος.

Στην τελετή αναγόρευσής του ο Προκόπης Παυλόπουλος αρχικά ευχαρίστησε το ίδρυμα γι’ αυτή την τιμή τονίζοντας παράλληλα ότι αυτή αφορά περισσότερο τον θεσμικό του ρόλο και λιγότερο το όνομά του. Την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας εξήρε την  προσωπικότητα του σπουδαίου πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «αυτό το πρότυπο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει, πρωτίστως για εκείνους που έχουμε την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη, το δείκτη πορείας και το μέτρο ευθύνης άσκησης των καθηκόντων μας».

Περιγράφοντας το πρότυπο του Ελευθερίου Βενιζέλου μίλησε για το όραμα του να επιτύχουμε ως λαός και ως έθνος ενωμένοι και να εμπεδώσει ένα κράτος δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί κάτι που όπως είπε, « δεν μας ανήκει», ωστόσο επεσήμανε.

«Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσομε ούτε κατά κεραία, αυτό που είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, Εθνική και Ευρωπαϊκή μας κληρονομιά.

Στο πεδίο αυτής της αρχής τοποθετείται και το χρέος μας να υπερασπισθούμε την απαρέγκλιτη εφαρμογή, ως την τελευταία διάταξη της, της μεγάλης παρακαταθήκης του Ελευθερίου Βενιζέλου, της Συνθήκης της Λωζάννης.

Πολλώ μάλλον όταν αυτή προσδιορίζει όχι μόνο τα σύνορα της Ελλάδος αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στη δράση του Ιδρύματος την οποία χαρακτήρισε σημαντική.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας της οικίας – μουσείο του Ελ. Βενιζέλου Έχει δεχθεί 15000 επισκέψεις εκ των οποίων οι 8000 Ήταν μαθητές.
Αξίζει να σημειωθεί

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση.

Μ’ αυτή την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Π. Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λωζάνης δεν επιτρέπει «γκρίζες ζώνες»

Αυστηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάνης έστειλε το μεσημέρι από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του κατά το επίσημο γεύμα που του παρατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Κρήτης ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι όποιοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητούν και τα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει όπως είπε κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

«Η συνθήκη της Λωζάνης του 1923 η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία. Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ν. Βούτσης: Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες

Στην ανάγκη για ανασύσταση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, αναφέρθηκε σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς συνθήκες και αποκρούει αποφασιστικά οποιεσδήποτε κλιμακούμενες ή συγκυριακά αρθρωμένες θεωρίες για το αντίθετο.

 

φωτογραφίες cretapost και zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση