HomeHL-EconomyΤο ΔΝΤ έχει έτοιμο το νέο μνημόνιο της Ελλάδας

Το ΔΝΤ έχει έτοιμο το νέο μνημόνιο της Ελλάδας

Το πρόγραμμα θα περιέχει σκληρούς όρους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μηδενίζονται οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, τόσο γιατί παραμένουν ανοιχτά μία σειρά ζητημάτων με την ελληνική πλευρά, όσο και γιατί για να κλείσει η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε πως το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά και ότι οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται σε πολύ θετική ατμόσφαιρα αλλά «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε συμφωνία, καθώς υπάρχουν μία σειρά από θέματα ανοιχτά».

Το βασικό, όμως, πρόβλημα παραμένει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα η οποία είναι απαραίτητη για να κλείσει η αξιολόγηση. «Είναι λογικό πως χρειάζεται το ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement), καθώς όλοι πρέπει να είναι στην ίδια σελίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είναι εμφανές ότι μένει αβέβαια η η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι να επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, όπως προκύπτει από εμπιστευτικά έγγραφα της Κομισιόν από τα οποία φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο για την Ελλάδα και σκληρά μέτρα το εργασιακό.

Σύμφωνα με το πρακτορείο MNI σε περίπτωση που τελικά το Ταμείο αποφασίσει να μην μετέχει η ευρωπαϊκή πλευρά θα κληθεί να ξανασχεδιάσει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA) λαμβάνοντας υπόψη και αυτή την παράμετρο.

«Εκτιμάται επίσης ότι η μορφή του προγράμματος του ΔΝΤ θα είναι ένα τετραετές «Extension Fund Facility» (για να συμπέσει καλύτερα με την εναρμόνιση του προγράμματος της ΕΕ και να παρέχει πιο επαρκή χρόνο για την κατάλληλη οικονομική προσαρμογή», αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο της Κομισιόν.

«Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, υπάρχουν συζητήσεις για το εάν ένα μικρότερο διετές «Standby Arrangement» μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αν το συμπληρωματικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν υπάρξει, το DSA πρέπει να τροποποιηθεί για να το λάβει υπόψη», τονίζεται.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει σχεδιάσει ένα μνημόνιο (MFEP), το οποίο συχνά θεωρείται ως κείμενο του προγράμματος που ορίζει τους όρους συμμετοχής θα μπορούσε να υποδηλώνει την πρόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα» αναγράφεται στο κείμενο προσθέτοντας όμως ότι «δεν έχει καμία επίπτωση ως προς την πίεση σε μια πραγματική δέσμευση και καμία δεσμευτική ισχύ».

«Είναι πιο πιθανό να είναι μια επιλογή τακτική για να ασκηθεί πίεση τόσο στα κράτη μέλη όσο και στην Ελλάδα να κινηθούν κοντύτερα προς τις θέσεις του Ταμείου» σημειώνεται.

Εχοντας αυτό κατά νου, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018» κάτι που σύμφωνα με το έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι αν το ΔΝΤ συμφωνήσει «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα η ΕΕ περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αφήνοντας την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση