HomeΕΛΛΑΔΑΟι δικαστές του ΣτΕ απαντούν στην Όλγα Γεροβασίλη και στον πρόεδρο τους

Οι δικαστές του ΣτΕ απαντούν στην Όλγα Γεροβασίλη και στον πρόεδρο τους

Σκληρή ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας απαντά με μία σκληρή  ανακοίνωσή της σε δημοσιεύματα του Τύπου, αλλά και εμμέσως πλην σαφώς τόσο στην τέως κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, όσο  και στον πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου σχετικά με τις αποφάσεις για τα μνημόνια και το PSI.

Κατ΄   αρχάς, η Ένωση του ΣτΕ επισημαίνει  στην ανακοίνωσή της ότι υπήρξαν αναφορές στον Τύπο, οι οποίες «άφησαν υπόνοιες για τις συνθήκες, υπό τις οποίες ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι οποίες έχουν να κάνουν  με τη συμφωνία ή μη των μνημονίων και του PSI προς το Σύνταγμα, το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Οι αναφορές στα ΜΜΕ έγιναν με αφορμή το  χαιρετισμό του πρόεδρου του ΣτΕ Νικολάου Σακελλαρίου την περασμένη Κυριακή στην 32η  ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Εκεί ο κ. Σακελλάριου, πλέον των άλλων, αφού χαρακτήρισε θλιβερή την κατάσταση,  επισήμανε ότι και εμείς (σ.σ.: οι δικαστές) έχουμε το μερίδιο της  ευθύνης μας και παρέπεμψε τους συναδέλφους τους να δουν  τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τα δύο μνημόνια και το PSI. Μάλιστα, παρότρυνε τους δικαστές και εισαγγελείς να δουν τις μειοψηφίες στις δύο επίμαχες αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σακελλαρίου στις   εν λόγω αποφάσεις (μνημονίων και PSI) είχε μειοψηφήσει.

Στο μεταξύ, η κυρία Γεροβασίλη μετά την απόφαση (διάσκεψη) της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας είχε κάνει πανομοιότυπη και στο ίδιο πνεύμα αναφορά (δήλωση) με αυτή του κ. Σακελλάριου.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γεροβασίλη στις 22.10.2016 είχε δηλώσει αναφορικά με το ΣτΕ:

«Το ΣτΕ παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου» και συνέχισε: «Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά Ταμεία».

Τώρα, η Ένωση του ΣτΕ εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση  στην οποία κάνει λόγο για σπίλωση της   τιμής και της υπόληψης των δικαστών του ΣτΕ  και κάμψη του φρονήματος τους.

Ειδικότερα, η εν λόγω Ένωση «εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την πλήρη αποδοκιμασία της σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του κύρους του δικαστηρίου και των λειτουργών του, κάμψης του φρονήματός τους, σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής τους και, κατά συνέπεια, υπονόμευσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο θεσμό».

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι επίμαχες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ  «ελήφθησαν από δικαστικούς σχηματισμούς διευρυμένης σύνθεσης (με συμμετοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των αντιπροέδρων και των συμβούλων) και οι σχετικές κρίσεις επιβεβαιώθηκαν, ως προς τη νομική τους ορθότητα, τόσο από τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2015, Τ-79/2013, Accortini κατά ΕΚΤ και απόφαση της 11 Ιουνίου 2015, C-226, 245, 247 και 578/2013 Fahnenbrock κλπ. κατά Ελλάδας) όσο και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Μαματάς κ.λπ. κατά Ελλάδας της 21.7.2016, απόφαση Ι.Κ. κατά Ελλάδας και ΑΔΕΔΥ κατά Ελλάδας της 31.8.2012)».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση