HomeHL-GreeceΓιατί ξένοι μεγαλοεπενδυτές δεν θα επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων ούτε το 2017

Γιατί ξένοι μεγαλοεπενδυτές δεν θα επενδύσουν στην ελληνική αγορά ακινήτων ούτε το 2017

«Υπάρχει ρίσκο για τη χώρα και την παραμονή της στο ευρώ»

Διαφήμιση

«Δεν επενδύουμε στην Ελλάδα. Υπάρχει ρίσκο για τη χώρα και την παραμονή της στο ευρώ κι ακόμη κι αν ένας επενδυτής σκέφτεται ότι αυτό δεν θα συμβεί, οι πιθανότητες παραμένουν ισχυρές. Το ζήτημα είναι πόσο διατεθειμένος είναι να ρισκάρει κανείς».

Η δήλωση ανήκει σε έναν από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτές στο real estate και περιλαμβάνεται στη φετινή έρευνα για τις «Αναδυόμενες Τάσεις στο real estate στην Ευρώπη το 2017», που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Urban Land institute σε συνεργασία με την PricewaterhouseCoopers. H φετινή έρευνα κατατάσσει την Αθήνα στην προτελευταία- 29η θέση- όσον αφορά στις γενικότερες προοπτικές του 2017 σε ένα σύνολο 30 ευρωπαϊκών πόλεων με την ελληνική πρωτεύουσα να είναι μαζί με τη Μόσχα οι δύο μοναδικές περιπτώσεις όπου οι προοπτικές χαρακτηρίζονται ως «φτωχές» για το επόμενο έτος, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης, όσο και στο κομμάτι των επενδύσεων.

Εκτός των μακροοικονομικών, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη ζήτημα, δεδομένου ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την προσφυγική κρίση: «Το προσφυγικό θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να επιλυθεί. Υπάρχει μεν σαφής βελτίωση, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα, ώστε να εξαλειφθεί το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που προκαλεί ένας τόσος μεγάλος αριθμός προσφύγων σε μία τόσο μικρή χώρα», υποστηρίζει ένας από τους εγχώριους παίκτες της αγοράς που συμμετείχε στην έρευνα των PwC- ULI.

«Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων έχουν πέσει σε ποσοστό άνω του 52% από το peak του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurobank Property Services», αναφέρει ηέρευνα, «ενώ τόσο η καταναλωτική όσο και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένουν χαμηλά».

Ορισμένοι πάντως από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι το μέλλον προδιαγράφεται πιο ευοίωνο: «Μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή εννιάμηνο σταδιακά μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη των ενοικίων και αύξηση των αξιών, ενώ υπάρχει η κοινή διαπίστωση ότι η Ελλάδα εκσυγχρονίζεται και αποκτά περισσότερο δυτικά χαρακτηριστικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι αναλυτές των PwC- ULI κάνουν ιδιαίτερη αναφορά και στις δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, τη μεταβίβαση του Αστέρα στο σχήμα στο τουρκοαραβικό σχήμα υπό την AGC έναντι 400 εκατ. ευρώ και τη σχεδιαζόμενη επένδυση των 8 δισ. ευρώ στο Ελληνικό από το επενδυτικό σχήμα κάτω από την ομπρέλα του ομίλου της Lamda Devolopment. «Υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι προσβλέπουν στην αγορά μή εξυπηρετούμενων δανείων ή αναζητούν να μπουν ως στρατηγικοί επενδυτές σε εταιρείες, ενώ κεφάλαια από τη Μέση Ανατολή και ιδιώτες επενδυτές από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία επίσης αναζητούν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά».

Protothema.gr

Διαφήμιση