HomeHL-GreeceΜητσοτάκης: Μείωση της φορολογίας, αλλά και στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

Μητσοτάκης: Μείωση της φορολογίας, αλλά και στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

Παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ στη Σόφια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος της Νέα Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στη Σόφια σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα υποστήριξε ότι για τον ίδιο και το κόμμα του αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα η στήριξη της εξωστρεφούς ελληνικής επιχειρηματικότητας».

Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας θα έρθει μέσα από υγιείς και εύρωστες επιχειρήσεις, ικανές να επενδύουν στην Ελλάδα αλλά και να επεκτείνονται εκτός των συνόρων της χώρας, ήταν το βασικό μήνυμα που θέλησε να εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης με τη μίνι βαλκανική περιοδεία που πραγματοποιεί το τελευταίο διήμερο, επισκεπτόμενος διαδοχικά τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

«Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας είναι να δώσει έμφαση στην τόνωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από την εξωστρέφεια. Μέσα από τη δυνατότητα ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύουν στο εξωτερικό, να κατακτούν νέες αγορές, να μεγαλώνουν και να ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας. Έτσι, θα παράγουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και θα έχουν μεγαλύτερα οφέλη για τους εργαζόμενους και τους μετόχους».

«Στο επίκεντρο του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται η απαραίτητη υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφέρθηκε στις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε στη τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας, σχέδιο για αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 24% τον πρώτο χρόνο και σε 20% εντός διετίας. Όπως είπε, «η αποκλιμάκωση είναι απαραίτητο εργαλείο που θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων» και συμπλήρωσε: «Ωστόσο, αυτό, από μόνο του, δεν αρκεί. Πρέπει να συνδυαστεί από μια στοχευμένη μείωση κρατικών δαπανών και έναν περιορισμό του κομματικού και πελατειακού κράτους».

Ο κ. Μητσοτάκης εκθείασε το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο στη Βουλγαρία, επισημαίνοντας ότι «έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως γέφυρα επιχειρηματικότητας αλλά και ως εργαλείο σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας – Βουλγαρίας». Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε διάκριση ανάμεσα «στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με τρόπο ουσιαστικό, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία και σε εκείνες τις εταιρίες – φακέλους που επιλέγουν να εγγραφούν σε κάποιο μητρώο στη Βουλγαρία για λόγους φοροαποφυγής, χωρίς όμως να έχουν κάποια ενεργή δραστηριότητα στη χώρα». Όπως είπε, «είναι άδικο να υπάρχει αυτή η στρεβλή εικόνα για την δράση των ελληνικών επιχειρήσεων στη Βουλγαρία».

Αναφερόμενος, τέλος, στο brain drain, επεσήμανε ότι «έχει δύο όψεις» και εξήγησε: «Η πρώτη όψη είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά. Για να διορθωθεί αυτό, πρέπει να δημιουργηθούν πολλές ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, μέσα από μια επενδυτική έκρηξη του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα». Συμπλήρωσε, όμως, ότι υπάρχει και η δεύτερη όψη, σύμφωνα με την ποία «όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν αποκτούν εμπειρίες και βιώματα». Και «κάποια στιγμή, όταν τους δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν, αυτές οι εμπειρίες και τα βιώματα, θα αποδειχθούν πολλά χρήσιμα για την οικονομία».

Στρατηγική συνεργασία

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουλγαρία, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της χώρας Ρόσεν Πλέβνιελεφ και τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του τόνισε τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σταθερότητα της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ενώ, όπως ανέφεραν πηγές της ΝΔ, «οι δύο πλευρές συμφώνησαν, όχι μόνο στη διατήρηση αυτής της συνεργασίας, αλλά και στην περαιτέρω ενδυνάμωση, εμβάθυνση και διεύρυνσή της».

Στο τραπέζι των συζητήσεων, τέθηκε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο πλευρές μοιράστηκαν ταυτόσημες ανησυχίες, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης. Ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Σχετικά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί.

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο Βούλγαρος Πρόεδρος τόνισε την σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια θέση η οποία βρήκε απολύτως σύμφωνο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Borisov επισήμαναν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.).

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση