HomeΚΟΣΜΟΣΠοιος είναι ο αυστηρός, «θατσεριστής», ρωσόφιλος και συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν

Ποιος είναι ο αυστηρός, «θατσεριστής», ρωσόφιλος και συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν

Τα ΜΜΕ σκιαγραφούν το προφίλ του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυστηρός, «θατσεριστής», ρωσόφιλος και συντηρητικός που υπόσχεται να δώσει το «φιλί της ζωής» στην γαλλική οικονομία και να εξυγιάνει τον γαλλικό δημόσιο τομέα.

Ο νέος ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, με τα θαμνώδη φρύδια, ανακατεύει γερά την εκλογική τράπουλα ενόψει της κάλπης του 2017 βάζοντας τρικλοποδιά στην επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Ο νέος ηγέτης του συντηρητικού κόμματος των Ρεπουμπλικανών, που έβαλε στο περιθώριο το πρώην πρωθυπουργό της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ, στις προκριματικές εκλογές της Κεντροδεξιάς μονοπωλεί το ενδιαφέρουν του διεθνούς Τύπου ενώ προκαλεί πονοκέφαλο στην σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μανουέλ Βαλς, ετοιμάζεται μέσα στις επόμενες ώρες να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα με τους Σοσιαλιστές.

Ενδεικτικό του ανάστατου κλίματος στους κόλπους των Σοσιαλιστών είναι οι έντονες φήμες που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα, σύμφωνα με τις οποίες επίκειται κυβερνητικός ανασχηματισμός με το Ελιζέ να σπεύδει να διαψεύσει ένα τέτοιο σενάριο.

Σε διεθνές επίπεδο, τα ΜΜΕ σκιαγραφούν το προφίλ του νέου ηγέτη της γαλλικής Κεντροδεξιάς ενώ προεξοφλούν πως με την συντηρητική ρητορική του, ο Φρανσουά Φιγιόν, φλερτάρει με τους ψηφοφόρους της επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου «, Μαρίν Λεπέν.

Η Γαλλία πρέπει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία , έχει δηλώσει ουκ ολίγες φορές ο Φρανσουά Φιγιόν παίζοντας τον ρόλο του «κληρονόμου του ντε Γκολ «. «Η Γαλλία πρέπει να μιλάει με τη Ρωσία για να δείξει την ανεξαρτησία της απέναντι στην Αμερική», προσθέτει.

Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγες ώρες μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Φιγιόν έσπευσε να υποστηρίξει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και η Γαλλία πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Μόσχας.

Η ισπανική εφημερίδα «El Pais» απεικονίζει τον Φιγιόν με το χέρι την καρδιά αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, ο νέος ηγέτης της γαλλικής Κεντροδεξιάς είναι ένας βαθύτατα θρησκευόμενος πολιτικός ο οποίος υπόσχεται να προκαλέσει «σοκ» στη γαλλική οικονομία.

«Πρόκειται για ένα καθολικό πολιτικό, με τον συντηρητισμό να διαπνέει ως ιδεολογία την ζωή του …Αντιτίθεται σθεναρά στο δικαίωμα υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια», γράφει η ισπανική εφημερίδα.

Για έναν καθολικό και ιδιαίτερα αυστηρό άνθρωπο με θαμνώδη φρύδια κάνει λόγο η εφημερίδα της Γενεύης, «La Trubune «, ενώ για την ιταλική «Corriere della Sera» , ήταν «ο θρίαμβος Φιγιόν ήταν ο θρίαμβος του αουτσάιντερ».

Για το πρακτορείο «Associated Press», η νηφαλιότητα και εγκυρότητά του ήταν αυτή που τον οδήγησε στην νίκη παρά το γεγονός ότι δεν είναι χαρισματικός.

Για την βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Φιγιόν είναι «η γαλλική εκδοχή του θατσερισμού», ένας συνδυασμός του οικονομικού φιλελευθερισμού και του κοινωνικού συντηρητισμού, που η Γαλλία δεν έχει ποτέ ξαναδεί.

Από την πλευρά της, η «Daily Express»κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Πενελόπ Φιγιόν , την Ουαλή που θα μπορούσε να γίνει η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας.

Για τους «New York Times», o Φιγιόν, με τη σκληρή γλώσσα για τη μετανάστευση και το Ισλάμ, προσελκύει με την ρητορική του τους ψηφοφόρους της επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Για την «Wall Street Journal», η επιλογή του Φρανσουά Φιγιόν είναι η απαρχή μία ριζοσπαστικής αλλαγής.

«Η Γαλλία φλερτάρει με μια επανάσταση στην οικονομία της αγοράς, η οποία θα είναι μια αποφασιστική ρήξη με το παρελθόν…Πολλοί θα πουν ότι ήταν καιρός. Για την μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, όπως ακριβώς έχει υποσχεθεί ο Φιγιόν βαδίζοντας στα χνάρια της Θάτσερ… χρειάζεται πρώτα ένα αξιόπιστο σχέδιο», επισημαίνει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Το οικονομικό πρόγραμμα του Φιγιόν

Ο Φιγιόν αυτοπροβάλλεται ως μεταρρυθμιστής, αλλά ακόμη και στο ίδιο του το κόμμα πολλοί τον κατηγορούν ότι διχάζει τη γαλλική κοινωνία λόγω της οικονομικής πολιτικής που ευαγγελίζεται. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόγραμμά του φαίνεται παρόμοιο με εκείνο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σαν να θέλει να επαναπατρίσει τις ψήφους των συντηρητικών Γάλλων που έχουν διαρρεύσει προς το Εθνικό Μέτωπο.

Πάντως, σε αντίθεση με τον πολιτικό του μέντορα Νικολά Σαρκοζί, φαίνεται πιο αξιόπιστος σε αυτή την προσπάθεια. Υπόσχεται να περιορίσει κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ τις δημόσιες δαπάνες και να περικόψει 500 χιλιάδες θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Επιπλέον, δηλώνει ότι θα θυσιάσει «ιερές αγελάδες» της γαλλικής εργατικής νομοθεσίας, όπως την εργάσιμη εβδομάδα των 35 ωρών, ενώ θα αυξήσει και τα όρια συνταξιοδότησης. Την ίδια στιγμή πάντως, επιδιώκει να μειώσει αισθητά τη φορολογία των επιχειρήσεων, με στόχο να προσφέρει επενδυτικά κίνητρα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση