HomeHL-EconomyΟι κρίσιμες ημερομηνίες για το ελληνικό χρέος

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για το ελληνικό χρέος

Όλα τα «καυτά» ραντεβού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από «Συμπληγάδες» αναμένεται να περάσει το επόμενο διάστημα το θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση θα κληθεί να περάσει από κρίσιμα τεστ και να δώσει εξηγήσεις για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η ερχόμενη εβδομάδα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αρχής γενομένης από το EuroWorking Group, το οποίο συνεδριάζει τη Δευτέρα. Στη συνεδρίαση θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών ενώ την ίδια ημέρα μεταβαίνουν στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και οι επικεφαλής των θεσμών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει έως τις 5 Δεκεμβρίου η αξιολόγηση και να ανοίξει η πολυπόθητη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συνοπτικά, οι ημερομηνίες «σταθμοί» για το ελληνικό χρέος είναι οι εξής:

28 Νοεμβρίου, EuroWorking Group: Τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup για να κάνει έναν πρώτο γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης και να εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

5 Δεκεμβρίου, Eurogroup: Καθώς λιγοστεύουν οι μέρες για την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, οι προτροπές για να κλείσουν εγκαίρως όλες οι εκκρεμότητες εντείνονται εκ μέρους των δανειστών, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι στόχος της είναι η πολιτική συμφωνία για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου.

10 Δεκεμβρίου, ψήφιση προϋπολογισμού: Στις 10 Δεκεμβρίου θα ψηφιστεί στην Βουλή ο προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να επιφέρει έξτρα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για υπερκάλυψη φέτος και το 2017 των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μιλά το οικονομικό επιτελείο, προαναγγέλλοντας κοινωνικό μέρισμα αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για φέτος.

15 Δεκεμβρίου, Σύνοδος Κορυφής: Στις 14 και 15 Δεκεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για όλες τους «σκοπέλους» της διαπραγμάτευσης.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση