HomeHL-WorldΙταλία: Προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Ιταλία: Προβάδισμα του «όχι» στο δημοψήφισμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Απείλησε ξανά με παραίτηση ο Ματέο Ρέντσι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οκτώ μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί και πάλι με παραίτηση αν επικρατήσει το «όχι».

Μια περίπου εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, συνεχίζονται σε υψηλούς τόνους, οι εκστρατείες του «ναι» και τους «όχι». Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε μάλιστα πως «αν χάσει την αναμέτρηση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειαστεί να συνεργασθεί μαζί του για νέες θεσμικές αλλαγές, αλλά θα πρέπει να πετύχει συμφωνία με τον Μπέπε Γκρίλλο». Με άλλα λόγια ο Ματέο Ρέντσι προειδοποιεί για μια ακόμα φορά ότι θα παραιτηθεί αν επικρατήσει το «όχι» στην μεταρρύθμιση.

Σήμερα το απόγευμα, σε μεγάλη συγκέντρωση σε συνεδριακό κέντρο της Ρώμης, ο ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να πείσει όσους περισσότερους αναποφάσιστους μπορεί, να τον στηρίξουν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν πάντως ένα προβάδισμα του «όχι». Πολλοί σχολιαστές, όμως, επιμένουν ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία, ο Ματέο Ρέντσι θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι έχει αναλάβει ένα θεσμικό καθήκον και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνεχίσει να κυβερνά την Ιταλία.

Στο μεταξύ, το βρετανικό περιοδικό Economist, γράφει ότι ακόμα και σε περίπτωση παραίτησης του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού, δεν πρόκειται να έρθει η συντέλεια του κόσμου. «Υπάρχει πάντα η λύση της κυβέρνησης τεχνοκρατών», υπογραμμίζει  το περιοδικό.

Ρέντσι: Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα φέρει νέους φόρους

Πολλοί βέβαια, ανησυχούν και φοβούνται ότι αν επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα ενδέχεται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, με πιθανή μια νίκη του κινήματος  «Πέντε Αστέρων». Πρέπει να θυμίσουμε, πάντως, ότι στην φάση αυτή, το κίνημα του ιταλού ηθοποιού και πολιτικού δεν συμπεριλαμβάνει, στις άμεσες προτεραιότητές του την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.

Ο Ρέντσι, βέβαια, πέρα από τον «κίνδυνο Γκρίλλο», προβλέπει ότι αν τον διαδεχθεί τεχνοκρατική κυβέρνηση οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Εκτιμάται ότι η προειδοποίηση αυτή αρκεί για να καλύψει ο Ματέο Ρέντσι το χαμένο έδαφος μέσα στην εβδομάδα που απομένει μέχρι το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση