HomeHL-GreeceΤσίπρας: Η φυγή των νέων είναι η πιο μεγάλη λεηλασία του εθνικού πλούτου

Τσίπρας: Η φυγή των νέων είναι η πιο μεγάλη λεηλασία του εθνικού πλούτου

«Η Ελλάδα έχει πολύ σημαντικούς, υψηλά εξειδικευμένους και καταρτισμένους νέους επιστήμονες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική λεηλασία του εθνικού πλούτου της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής του στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει σήμερα ένα πολύ σημαντικό κέντρο για τη διανόηση, για την παραγωγή νέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, διότι έχει πολύ σημαντικούς, υψηλά εξειδικευμένους και καταρτισμένους νέους επιστήμονες που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, φεύγουν από τον τόπο, με αυτή τη μεγάλη μάστιγα, το λεγόμενο brain drain», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Διατύπωσε, δε, τη διαφωνία του στο επιχείρημα οικονομολόγων, ό,τι η ελληνική παράδοση και κουλτούρα, που θέλει τα παιδιά κάθε οικογένειας να σπουδάζουν, οδήγησε κάποια στιγμή σε δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και στην αδυναμία απορρόφησης από την αγορά εργασίας επιστημόνων, προερχόμενων από συγκεκριμένους κλάδους (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, επιστημόνων θετικών επιστημών κ.λπ.).

«Αν κανείς το δει πιο σφαιρικά και πιστεύει στην αυταξία της γνώσης, το να θέλει κάθε ελληνική οικογένεια τα παιδιά της να γίνουν μορφωμένα παιδιά, μορφωμένοι άνθρωποι, άρα πολίτες με κρίση, ενεργοί πολίτες, είναι μία ευλογία, πολύ σημαντικό πράγμα και σε αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «απόφασή μας ήταν να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο και να επενδύσουμε σε αυτό». Χαρακτήρισε, δε, «πολύ σημαντική και κρίσιμη επιλογή» την αύξηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης για την έρευνα, «ιδιαίτερα όταν γίνεται στα χρόνια της κρίσης και όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν πολυτέλεια τη χρηματοδότηση της έρευνας, των επιστημών και της καινοτομίας». Σημείωσε, ακόμη, ότι «σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε και σε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να μείνει το κέντρο ΝΟΗΣΙΣ ζωντανό».

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν κατά την περιήγησή του στους εκθεσιακούς χώρους του ΝΟΗΣΙΣ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, καθξώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, καθ. του ΑΠΘ, Μιχαήλ Σιγάλας.

Συνδυασμός επιστήμης, γνώσης και αλληλεγγύης για ένα καλύτερο μέλλον

Ο κ. Τσίπρας συνάντησε παιδιά προσφύγων, τα οποία έχουν ενταχθεί στη δομή εκπαίδευσης που λειτουργεί στο 67ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και σήμερα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΝΟΗΣΙΣ. «Τα παιδιά αυτά έχουν κάνει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, ένα ταξίδι που στις καρδιές και τις ψυχές τους έχει γεμίσει τραύματα. Σήμερα, εδώ, στο Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι μάθησης και δημιουργίας. Στις ζεστές αγκαλιές εθελοντών και εκπαιδευτικών και στις δομές που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, σε μια σειρά από ελληνικά σχολεία, έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν ότι έχουν μέλλον, ότι έχουν προοπτική», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε συνηθίσει να εστιάζουμε σε αρνητικές ειδήσεις -και τα ΜΜΕ και η κοινωνία- όπως στην ανοησία ενός εκπροσώπου της αυτοδιοίκησης σε κάποιο δήμο περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, ή σε κάποιες αντιδράσεις κάποιων θερμοκέφαλων και αγνοούμε το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες συμπολίτες μας, που δίνουν από το υστέρημά τους και προσφέρουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο συνδυασμός της επιστήμης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της γνώσης, της μάθησης είναι ένας συνδυασμός απαραίτητος, για να προχωρήσουμε μπροστά και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία σε γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον».

Κατά την ξενάγησή του στο πλανητάριο, στο κοσμοθέατρο, τον προσομοιωτή, το τεχνολογικό πάρκο, την έκθεση αρχαίας τεχνολογίας, ο κ.Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μηχανισμό των Αντικυθήρων, γνωστό ως τον πρώτο αρχαίο υπολογιστή, και ενημερώθηκε από τον Ομ. καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη, για τα ευρήματα δεκαετιών επιστημονικών ερευνών. Εξάλλου, ολιγόλεπτη συνομιλία είχε και με μία πρόσφυγα από τη Συρία, μητέρα πέντε παιδιών, η οποία ήλθε στη Θεσσαλονίκη από τη Μυτιλήνη, όμως ο σύζυγός της παραμένει στην Τουρκία. Η μητέρα, αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση για όσα κάνει για τους πρόσφυγες, ζήτησε και τη δική του βοήθεια, ώστε να απεγκλωβιστεί ο σύζυγός της από την Τουρκία και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε σύντομα να επανενωθεί η οικογένειά της.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΝΟΗΣΙΣ έχει έναν έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Έρχεται σε ένα κέντρο τεχνολογίας, κέντρο καινοτομίας, κέντρο έρευνας. Νομίζω ότι σπανίζουν περιπτώσεις, που μία κυβέρνηση δείχνει σε τόσο υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον της για την ουσιαστική ανάπτυξη, διότι ανάπτυξη δεν είναι μόνο τα τεχνικά έργα, ανάπτυξη είναι η γνώση, είναι η στήριξη των δημόσιων αγαθών που στηρίζουν την παιδεία, την έρευνα, την υγεία», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ό,τι μπορούσαν για να μείνει στη ζωή το ΝΟΗΣΙΣ και να αναπτυχθεί, γιατί είναι ένα υπόδειγμα δουλειάς ερευνητικής και δίνει τον τόνο ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να ενισχύσει την έρευνα, την τεχνολογία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ, όλη τη δημόσια Παιδεία και όλη τη δημόσια έρευνα που για μας είναι κομβικός πυλώνας για την ανάπτυξη», πρόσθεσε, ενώ για τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη σχολίασε ότι «πολλά πράγματα θα επικοινωνούνται καλύτερα, μεγάλες δραστηριότητες της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο αν. υπουργός Κ.Φωτάκης, σημείωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού «περνάει πολύ ισχυρούς συμβολισμούς με την έμφαση που δίνει στο θέμα της έρευνας, της καινοτομίας και της διάχυσης των αποτελεσμάτων τους ευρύτερα στην κοινωνία», ενώ για τη συνάντηση του κ.Τσίπρα με τα προσφυγόπουλα σχολίασε ότι «περνάει και το μήνυμα του πώς βλέπουμε τη στήριξη των προσφύγων σε βάση, όχι μόνο υλική, αλλά των ευκαιριών που έχουν να κάνουν με τους πνευματικούς ορίζοντες και την πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Το ΝΟΗΣΙΣ είναι μία μεγάλη πύλη που συνδέει την τεχνολογία, τη γνώση, ό,τι καινούριο γίνεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με την κοινωνία, άρα η επίσκεψη σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να υπάρξει μία διάχυση όλης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας, μέσα στην κοινωνία», ανέφερε ο γγ του υπ. Παιδείας, Γ.Παντής.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση