HomeΚΡΗΤΗΞύπνησαν μνήμες από την… ΤΟΛΜΗ του Νίκου Βιδάκη

Ξύπνησαν μνήμες από την… ΤΟΛΜΗ του Νίκου Βιδάκη

Εκπληκτική βραδιά αφιερωμένη στην ιστορική εφημερίδα του Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα ταξίδι στο Ηράκλειο των δεκαετιών του ’80, 90’ και του ’00, μία μοναδική προσέγγιση της πολιτικής ιστορίας του τόπου και όχι μόνο πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου των Καλεσσών όπου έγινε η εκδήλωση για την ιστορική εφημερία «Η Τόλμη».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ξύπνησαν μνήμες από την ημερήσια εφημερίδα «Η Τόλμη» που εξέδωσε το πρώτο της φύλλο στις 11 Δεκεμβρίου του 1984 από τον ανταποκριτή των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Νίκο Βιδάκη.

Οι ομιλίες ήταν συγκινησιακά φορτισμένες καθώς οι ομιλητές κατά το πλείστον ήταν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονταν σε θέσεις αρχισυντακτών ή διευθυντών σύνταξης για αρκετά χρόνια στην εφημερίδα αλλά και άνθρωποι που έγιναν οι άμεσοι συνεργάτες της εφημερίδας.

tolmh-kosmos-1

Μάλιστα, στην εκδήλωση παρόντες ήταν – εκτός από τον ιδρυτή της «Τόλμης» Νίκο Βιδάκη – ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Κώστας Μαμουλάκης, αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου, άνθρωποι του πολιτισμού, της δημοσιογραφίας και πολιτικοί.

Ανάμεσά τους πλήθος συνεργατών που είχε η εφημερίδα «Τόλμη» καθ’ όλη την διάρκεια της κυκλοφορίας της.

Όλη η ιστορία της «Τόλμης» σε 7 ομιλίες

Εφτά άνθρωποι μίλησαν για την «Τόλμη» και έδωσαν μέσα σε λίγη ώρα όλο το μεγαλείο που έφερε στο Ηράκλειο η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Την αρχή έκανε ο δημοσιογράφος Μανώλης Αργυράκης  – χρόνια αρχισυντάκτης στην «Τόλμη» – ο οποίος μίλησε για τον Παρεμβατικό ρόλο της εφημερίδας.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Αργυράκης αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στην «Τόλμη» και επηρέασαν την πολιτική ζωή του τόπου και όχι μόνο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Μανώλη Αργυράκη

tolmh-argyrakhs

 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο αρχιτέκτονας Βασίλης Ζεβελάκης – χρόνια συνεργάτης της «Τόλμης» – ο οποίος μίλησε με θέμα «Τόλμη: ένα όψιμο λουλούδι στην άνυδρη πόλη μας» κάνοντας μία ανάλυση τόσο του Ηρακλείου τις τρεις αυτές δεκαετίες αλλά και τον ρόλο που έπαιξε στην κοινωνία η εφημερίδα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Βασίλη Ζεβελάκη

tolmh-zebelakhs

Τρίτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής, Ζαχαρίας Καραταράκης, ο οποίος μίλησε για «την συμβολή της Τόλμης στον Πολιτισμό» κάνοντας μία εκτενέστατη αναφορά στον ρόλο που είχε η εφημερίδα στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Ζαχαρία Καραταράκη

Τέταρτος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος, Ντίνος Κωνσταντόπουλος – χρόνια σύμβουλος έκδοσης της «Τόλμης» – ο οποίος μίλησε για το αρχείο της εφημερίδας.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέπτυξε την σπουδαιότητα του αρχείου ενώ στο τέλος πρότεινε την ψηφιοποίησή του.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Ντίνου Κωνσταντόπουλου

tolmh-konsantopoylos

Πέμπτος ομιλητής ήταν ο δημοτικός σύμβουλος Μαλεβιζίου, Δημήτρης Λυδάκης – για χρόνια υπεύθυνος διαφήμισης της «Τόλμης» – ο οποίος μ’ έναν περιγραφικό και παραστατικό τρόπο περιέγραψε την πορεία της εφημερίδας όπως εκείνος την έζησε.

tolmh-karykhs

Έκτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής και συγγραφέας, Αντώνης Σανουδάκης – χρόνια συνεργάτης της «Τόλμης» – ο οποίος μίλησε με θέμα «Εφημερίδα ΤΟΛΜΗ, η γαιώδης στάμνα του ανοικτού ορίζοντα».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Αντώνη Σανουδάκη

tolmh-sanoydakhs

Έβδομος ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος, Γιώργος Ψαρουλάκης, ο οποίος μίλησε για «Το σήμερα και το αύριο του τοπικού Τύπου».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του Γιώργου Ψαρουλάκη

tolmh-psaroylakhs

Τέλος, μίλησε ο ιδρυτής της «Τόλμης» και δημοσιογράφος Νίκος Βιδάκης ο οποίος – εμφανώς συγκινημένος – ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές με τον γνωστό χιουμοριστικό του τρόπο ενώ έκανε μία αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το έντυπο και συγκεκριμένα οι εφημερίδες.

tolmh-bidakhs1

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τριγώνης ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μαλεβιζίου.

Διαβάστε όσα ανέφερε κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Κώστας Τριγώνης

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον δήμο Μαλεβιζίου και την δημοτική βιβλιοθήκη.

Σοφία Κωνσταντοπούλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση